Ex-responsabil în Pentagon, condamnat la închisoare pentru spionaj în favoarea Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

James Wilbur Fondren în vârstă de 62 ani, fost director adjunct al reprezentanţei la Washington a Comandamentului american pentru Pacific, a fost condamnat la trei ani închisoare pentru spionaj în favoarea Chinei şi declaraţii false făcute FBI.

Fostul locotenent-colonel de aviaţie a fost inculpat în luna mai pentru complot cu scopul de a transmite documente secrete unui agent chinez şi a fost recunoscut culpabil de justiţie în 25 septembrie.

Potrivit acuzaţiei formulate împotriva lui, Fondren a început prin a oferi sfaturi financiare unui prieten american născut în Taiwan, Tai Shen Kuo, în luna februarie 1998. Fără ştirea lui Fondren, Kuo lucra sub conducerea unui responsabil al guvernului chinez. Kuo l-a prezentat pe Fondren acestui responsabil chinez în luna martie 1998, scrie Agerpres.

Responsabilul chinez l-a învăţat pe Kuo cum să-l înşele pe fostul ofiţer american astfel încât el să creadă că furnizează prietenului său informaţii destinate responsabililor armatei taiwaneze.

”Totuşi, Fondren ştia că Kuo furnizează informaţii unui agent al unui guvern străin”, potrivit actului de acuzare, care arată că - între noiembrie 2004 şi februarie 2008 - Fondren a integrat informaţii clasificate în opt rapoarte pe care le-a vândut lui Kuo pentru sume cuprinse între 350 şi 800 de dolari bucata.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite