Evreii americani s-au supărat pe Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evreii americani s-au supărat pe Obama
Evreii americani s-au supărat pe Obama

Actualul preşedinte al SUA este primul din ultimele decenii pentru care interesele Israelului nu mai reprezintă o prioritate.O dezbatere aprinsă se desfăşoară în rândul evreilor din Statele Unite, dar şi din Israel, privind politica Administraţiei Obama în Orientul Mijlociu.

Mai citeşte şi:

Obama, ameninţat cu moartea în medie de 30 de ori pe zi
De ziua lui, Obama ia masa cu senatorii democraţi
Obama vede o îmbunătăţire a economiei americane

Chestiunea presantă este dacă preşedintele american a trădat sau nu  interesele  importantului grup de susţinători şi sponsori evrei, care au contribuit esenţial la victoria sa în alegeri.

Numeroşi observatori politici americani au rămas surprinşi la publicarea unei recente declaraţii a lui Alan Solow, preşedintele celui mai puternic grup de evrei americani – „Conferinţa preşedinţilor organizaţiilor evreieşti americane majore” care cuprinde 58 de organizaţii, laice şi religioase.

Sponsorii campaniei, nemulţumiţi

Solow a criticat administraţia americană din cauza publicităţii făcute în jurul conflictului diplomatic cu premierul Benjamin Netanyahu cu privire la problema îngheţării aşezărilor evreieşti din Cisiordania şi a construirii de locuinţe pentru evrei în Ierusalimul de est.

Declaraţia a fost considerată drept o critică voalată la adresa politicii preşedintelui Obama faţă de Israel, o luare de poziţie neaşteptată din partea unei persoane care a fost unul dintre principalii susţinători ai acestuia în campania electorală. Prieten vechi al lui Obama, făcând parte din cercul de la Chicago, Solow a ţinut să precizeze că relaţiile dintre el şi preşedinte nu vor fi afectate de această declaraţie.

„El (preşedintele) mi-a respectat întotdeauna dreptul de a nu fi de acord cu el şi invers”, a spus Solow, subliniind că a vrut doar să clarifice poziţia Conferinţei cu privire la politica americană faţă de Israel. Opinia lui Solow a fost făcută publică la câteva zile după întâlnirea, din 13 iulie, de la Casa Albă, a reprezentanţilor principalelor organizaţii evreieşti americane, 14 la număr.

Iritarea conservatorilor

Întrevederea a fost iniţiată de liderii câtorva dintre ele (inclusiv Solow) şi a fost determinată de îngrijorarea acestor organizaţii faţă de modul de abordare de către Obama a problemei Orientului Mijlociu. Această nouă politică i-a atras scăderea popularităţii în rândul evreilor, în condiţiile în care, la alegerile din noiembrie, 80 la sută din ei l-au votat pe actualul preşedinte.

Reprezentanţii evreilor, precum şi o serie de analişti politici din SUA şi din Israel consideră că, la ora actuală, administraţia americană exercită presiuni mult mai mari asupra Israelului decât asupra părţii palestiniene, fapt neobişnuit în istoria politicii Washingtonului faţă de statul evreu. Dar acest punct de vedere nu a fost susţinut de toţi cei prezenţi la întâlnirea de la Casa Albă, deoarece invitaţiile la dialog au fost făcute „pe sprânceană”.

„Cel mai ostil preşedinte“

Un mare absent a fost Morton Klein, preşedintele Organizaţiei Sioniste Americane, cu peste 30.000 de membri, un critic vehement al preşedintelui. Morton declarase, într-un interviu acordat site-ului „Newsmax”, că s-ar putea ca Obama să  se dovedească a fi „cel mai ostil preşedinte faţă de Israel”.

În schimb, au fost invitate organizaţii liberale, cu puternice înclinaţii de stânga, foarte critice la adresa actualei politici a guvernului Netanyahu. Potrivit unui comentariu din cotidianul israelian „The Jerusalem Post”, prin această structură a reuniunii, „administraţia nu numai că dorea să confere un statut egal şi acestor grupuri marginale, dar să şi oblige principalele organizaţii să adopte o platformă comună cu cele care urmăresc să forţeze Israelul să facă concesii unilaterale suplimentare”.

Obama se explică

Preşedintele american a arătat că nu are o poziţie partizană în ce priveşte conflictul din Orientul Mijlociu, iar problema îngheţării aşezărilor evreieşti a fost inclusă în „foaia de parcurs” trasată de „cvartetul” pentru Orientul Mijlociu (SUA, Rusia, UE, şi ONU), singura diferenţă fiind că acum acest aspect este discutat public, pe când, în timpul Administraţiei Bush, era trecut sub tăcere. Obama consideră că în aceeaşi măsură cere palestinienilor ­să-şi respecte promisiunile, ca, de pildă, de renunţare la terorism.

Autorii distanţării

Cei doi consilieri evrei ai preşedintelui Obama, Rahm Emanuel, şeful Administraţiei prezidenţiale, şi David Axelrod, sunt acuzaţi de cercurile conservatoare evreieşti că ar fi fost autorii distanţării SUA de Israel

image

Barack Obama ar putea să se dovedească cel mai ostil preşedinte american faţă de Israel.

image


Morton Klein
preşedintele Organizaţiei Sioniste Americane

image

Am vrut doar să clarificăm poziţia Conferinţei cu privire la politica americană faţă  Israel.

image


Alan Solow
preşedintele „Conferinţei preşedinţilor organizaţiior evreieşti americane”

image

Concentrarea sa (Obama - n.n.) pe criticarea Israelului este descurajatoare.

image


Malcolm Hoenlein
vicepreşedintele
Conferinţei organizaţiilor evreieşti


Aniversare la Casa Albă

Obama, care a împlinit ieri 48 de ani, i-a invitat la dejun pe toţi cei 58 de senatori democraţi. De aceştia depinde în mare parte soarta  reformei sistemului medical pe care o doreşte preşedintele SUA.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite