Discuţie privată despre scutul antirachetă, între Obama şi Medvedev, surprinsă de microfonele jurnaliştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Barack Obama la sfat de taină cu omologul rus Dmitri Medevedev
Preşedintele Barack Obama la sfat de taină cu omologul rus Dmitri Medevedev

„După alegeri, voi avea mai multă flexibilitate în privinţa sistemului antirachetă", i-a spus preşedintele american omologului rus fără să ştie că discuţia este înregistrată de microfoanele jurnaliştilor prezenţi la summit-ul de la Seul.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat, la finalul întâlnirii cu omologul său rus Dmitri Medvedev, că va avea „mai multă flexibilitate" pentru gestionarea unor subiecte sensibile precum apărarea antirachetă, cerându-i viitorului preşedinte Vladimir Putin să îi ofere „spaţiu de manevră", relatează ABC News.

Discuţia a fost surprinsă de microfoanele reporterilor prezenţi în sală în cursul întrevederii.

„În toate aceste probleme, dar mai ales în problema apărării antirachetă, totul se poate rezolva, dar este important să îmi ofere spaţiu de manevră", a spus Barack Obama. „Înţeleg, înţeleg mesajul despre spaţiul de manevră. Spaţiu pentru dumneavoastră", a răspuns Medvedev.

„Acestea sunt ultimele alegeri la care particip. După alegeri, voi avea mai multă flexibilitate", a explicat Obama.

„Înţeleg. Îi voi transmite această informaţie lui Vladimir", a spus Medvedev referindu-se la Vladimir Putin.

Întrebat ce a vrut să spună preşedintele, consilierul său pentru Comunicare, Ben Rhodes, a explicat că există posibilitatea ca Rusia şi SUA să ajungă la o soluţie de compromis, „dar există polemici pe această temă - mereu există - în ambele ţări".

La Chicago se va anunţa încheierea priemi faze a scutului antirchetă

NATO va anunţa încheierea primei faze a scutului său antirachetă din Europa de Est la summitul de la Chicago din mai, la care preşedintele ales al Rusiei Vladimir Putin nu va participa, a anunţat luni secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, relatează AFP.

„Pot să confirm că intenţionăm să anunţăm ceea ce putem numi o capacitate interimară a sistemului NATO. Acest lucru face parte din prima fază de dezvoltare a sistemului de apărare antirachetă al NATO", a declarat luni secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, în cadrul unei videoconferinţe cu jurnaliştii la Moscova.

Rasmussen a confirmat totuşi că Vladimir Putin nu va participa, cel mai probabil, la summitul NATO din 20 şi 21 mai de la Chicago (nord-estul Statelor Unite), „din cauza unui program intern foarte încărcat în Rusia".

Premierul rus a câştigat alegerile prezidenţiale din 4 martie şi va prelua funcţia la începutul lui mai. Secretarul general al NATO a afirmat totuşi că o întâlnire cu Putin va avea loc după învestitura acestuia, la 7 mai. Putin va merge totuşi în Statele Unite pentru summitul G8 la 18 şi 19 mai, la Camp David (nord-est).

Lansat în 2010, proiectul scutului antirachetă a devenit unul dintre principalele subiecte de discordie între Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia, care îl consideră o ameninţare pentru securitatea sa.

NATO afirmă că acest sistem nu vizează Rusia, ci o ameninţare venită din Orientul Mijlociu, în special Iran.
Moscova a ameninţat că va activa un sistem de alertă antirachetă la Kaliningrad

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite