Numărul doi al CIA, numit "bătrânul înţelept", demisionează după 30 de ani de spionaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul CIA, Leon Panetta, a anunţat că din luna mai va rămâne fără "mâna sa dreapta" din agenţie, directorul adjunct al CIA, Stephen Kappes.

Vorbitor fluent de farsi şi rusă şi fost soldat în marina americană, Kappes s-a alăturat CIA în 1981 şi a activat sub acoperire la Frankfurt, Moscova, New Delhi, Islamabad, Pakistan până în 2004. El dirijează numeroase operaţiuni secrete.

Lăudat pentru inteligenţa şi experienţa sa, Kappes (59 de ani) a avut misiuni delicate precum cea de a-l convinge în 2003 pe liderul libian Muammar Ghaddafi să renunţe la armele sale de distrugere în masă.

În timpul unei vizite la cartierul general CIA din Langley (Virginia, estul SUA), petrecută anul trecut, preşedintele Barack Obama l-a salutat pe Kappes drept "bătrânul înţelept" al CIA. Pentru vasta sa experienţă, senatori americani de top i-au recomandat iniţial lui Obama, când a preluat Biroul Oval în ianuarie 2009, să-l numeascăpe Kappes la şefia CIA.

Kappes va fi înlocuit de către Michael Morrell, directorul pe spionaj al agenţiei.

image

Faţa ascunsă a lui Kappes

Directorul adjunct al CIA a ocupat un post înalt în cadrul Direcţiei de Operaţiuni a CIA, care superviza un program secret ce încuraja recurgerea la interogatorii dure, denunţate drept tortură de către organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului. Kappes a negat însă orice implicare directă în programele de interogatorii.

Pirma cauză a plecării lui Kappes din CIA pare să fie o operaţiunea eşuată, din Afghanistan, la 30 decembrie 2009.

În 2004, Kappes a încercat să îl "lucreze" pe liderul de atunci al CIA numit de George W. Bush, Porter Goss, care ameninţa că va tăia toate "vreascurile" din agenţie.

Kappes a câştigat suportul democraţilor, care l-au iubit pentru că le dădea informaţii "picante" despre Bush.

Un fost şef al comisiei de anchetă a activităţii CIA, Pete Hoekstra, a spus că revenirea lui Kappes reprezintă reinstaurarea tuturor celor care "nu vor să se schimbe".

Kappes a fost descris de autorul unei cărţi despre CIA drept cel mai puternic apărător al birocraţiei din Agenţie.

Mai citiţi aici , aici  şi aici informaţii suplimentare.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite