Democraţii americani abandonează ideea Ierusalimului drept ”capitală a Israelului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele american, Barack Obama
Preşedintele american, Barack Obama

Partidul Democrat din Statele Unite nu mai menţionează Ierusalimul drept "capitală a Israelului" în programul său de guvernare, contrar celui din 2008, omisiune denunţată, marţi, de candidatul republican la prezidenţialele americane, Mitt Romney, relatează AFP.

În 2008, programul democrat difuzat cu prilejul Convenţiei naţionale de la Denver (Colorado) afirma că "Ierusalimul este şi va rămâne capitală a Israelului".

Documentul mai adăuga că "părţile implicate (israeliană şi palestiniană) sunt de acord cu faptul că statutul Ierusalimului va fi stabilit în urma negocierilor".

De această dată, orice menţionare a Ierusalimului şi chiar a Israelului a dispărut din programul democrat pentru 2012. Textul în cauză a fost difuzat, luni seară, înaintea deschiderii, marţi, la Charlotte (Carolina de Nord) a Convenţiei naţionale care îl va învesti candidat oficial pe preşedintele Barack Obama.

Contactat de AFP, Partidul Democrat nu a făcut precizări până în prezent, scrie Agerpres.

Într-un comunicat, Mitt Romney a denunţat atitudinea acestei formaţiuni politice care, în opinia lui, a "aderat la refuzul ruşinos al preşedintelui Obama de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului".

"Cei patru ani de tentative repetate ale preşedintelui Obama de a crea o prăpastie între Statele Unite şi aliatul nostru drag au determinat Partidul Democrat să retragă din programul său recunoaşterea fără echivoc a unei simple realităţi", a adăugat el.

"În calitate de preşedinte, voi restabili relaţia noastră cu Israelul şi voi fi solidar cu importantul nostru aliat", a subliniat Romney care a declarat că Ierusalimul este "capitală a Israelului", cu ocazia unei vizite efectuate în iulie la faţa locului.

Aceste afirmaţii au stârnit furia palestinienilor care vor să facă din partea de est anexată a oraşului capitala viitorului lor stat.

Casa Albă a explicat la acea dată că Romney a adoptat o atitudine contrară celei a tuturor preşedinţilor americani din ultima perioadă, republicani sau democraţi.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite