Criza nu atinge Crăciunul lui Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda recesiunii, Casa Albă va organiza 28 de petreceri cu peste 50.000 de invitaţi. Folosirea decoraţiunilor vechi şi mai puţini invitaţi sunt singurele concesii făcute de Michelle Obama în plină criză economică.

Soţii Obama vor ca primul lor Crăciun la Casa Albă să fie fastuos, chiar dacă spiritul Sărbătorilor „îi va ocoli" pe mulţi americani loviţi de criza economică prelungită. Ca în fiecare an, pregătirile pentru festivităţi au fost demarate cu câteva luni înainte pentru a fi puse la punct toate detaliile.

Câteva sute de oameni forfotesc pentru a stabili meniurile la cele 28 de petreceri organizate de Casa Albă în diferite locuri din Washington. Invitaţiile pentru aproximativ 50.000 de persoane au fost deja trimise, la fel şi câteva sute de mii de felicitări pentru cei care nu vor avea onoarea de a ciocni o cupă de şampanie cu soţii Obama.

„Un fleac" în comparaţie cu cele 1,5 milioane de felicitări trimise de Laura şi George W. Bush cu ocazia Sărbătorilor de iarnă din 2003.

Delicii culinare

O atenţie specială este acordată meniurilor, bucătarii preşedinţilor americani fiind recunoscuţi pentru inventivitatea lor. „Nici nu vă imaginaţi cât se mănâncă la Casa Albă. E o nebunie", a declarat Walter Scheib, care a fost bucătarul-şef al liderilor americani între 1994 şi 2005.

După ce a fost concediat de Laura Bush, Schieb a povestit că bucătarii şi asistenţii lor muncesc aproape non-stop în perioada Sărbătorilor ca să pregătească fel de fel de prăjituri, fursecuri, torturi şi alte delicatese. „Vedetele" culinare ale acestui an sunt prăjiturile cu cremă de lămâie, tartele cu dovleac, trufele de ciocolată şi nucile caju caramelizate.

Echipa condusă de bucătarul-şef Bill Yosses a avut nevoie de şase săptămâni pentru a pregăti tradiţionala replică din turtă dulce a Casei Albe. Pentru prima dată, „clădirii" îi lipseşte un perete, astfel încât este dezvăluit interiorul camerei în care prânzeşte familia prezidenţială.

Mobila a fost realizată din ciocolată neagră, iar bucătăria de vară a primei-doamne a fost făcută din marţipan, la fel şi Bo, câinele familiei. Pentru realizarea replicii au fost folosite peste 180 de kilograme de turtă dulce acoperită cu ciocolată albă.

Decoraţiuni vechi

Soţii Bush erau recunoscuţi pentru numărul mare de invitaţi - prieteni şi oameni de afaceri apropiaţi Partidului Republican.

Cuplul Obama nu a vrut să fie mai prejos şi nu a restrâns lista invitaţilor, ci doar numărul petrecerilor. Pentru a nu fi acuzaţi de extravaganţă în vremuri grele au renunţat şi la cumpărarea unor decoraţiuni pentru brad, preferând să le „recicleze" pe cele vechi.

Biroul de presă al Casei Albe a refuzat să pună la dispoziţia ziariştilor bugetul pentru Sărbători. Soţii Obama nu sunt însă singurii care fac concesii mărunte în astfel de situaţii. În 1973, în timpul crizei petroliere, Pat Nixon a redus doar numărul instalaţiilor din brazii amplasaţi la Casa Albă.

image

Sărbători austere în Europa

Spre deosebire de SUA, în Europa, liderii politici preferă sărbătorile în familie, departe de mediul în care se învârtesc în restul anului. Dacă soţii Obama fac un adevărat tur de forţă pentru a fi prezenţi chiar şi preţ de câteva minute la toate petrecerile organizate la Washington, cuplul Sarkozy va părăsi, ca de obicei, Parisul de Crăciun.

Anul acesta, Carla Bruni şi Nicolas Sarkozy se vor duce în Maroc, la invitaţia regelui Mohamed al VI-lea. Şi în 2008, cei doi au petrecut Sărbătorile de iarnă departe de casă, pe plajele însorite din Rio de Janeiro. Şi liderii germani părăsesc Berlinul de Sărbători, capitala devenind „o zonă liberă de politicieni".

Preşedintele Horst Köhler îşi petrece Crăciunul în sânul familiei, în timp ce „linişte şi relaxare" sunt cuvintele de ordine ale cancelarului Angela Merkel în această perioadă. Ca şi în anii trecuţi, Merkel „se va refugia" undeva în munţi.

După tradiţionalul discurs, regina Elisabeta a II-a îşi va primi oaspeţii la Sandringham, reşedinţa sa din Norfolk. Presa britanică scrie că petrecerea va fi ceva mai austeră în comparaţie cu anii trecuţi. Elisabeta a II-a a cerut ziarelor să nu-şi mai trimită paparazzii „în misiune".

Poliţia locală a anunţat că aceştia vor fi monitorizaţi atent pe străzile din jurul reşedinţei în perioada Crăciunului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite