Coreea de Nord răspunde mesajului de pace a lui Obama. Mută racheta pe o rampă de lansare pentru teste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Președintele american Barack Obama s-a deplasat în zona demilitarizată care separă cele două Corei Foto: Reuters
Președintele american Barack Obama s-a deplasat în zona demilitarizată care separă cele două Corei Foto: Reuters

Coreea de Nord a marcat şi în acest an discuţiile din cadrul Summitului pentru Securitate Nucleară care se desfăşoară în aceste zile la Seul, chiar dacă Phenianul nu era inclus pe agendă. Discursul preşedintelui SUA, Barack Obama, a vizat intenţiile Coreei de nord de a lansa o rachetă cu rază lungă de acţiune pentru a pune pe orbită un satelit de observaţie. Mai mult, imediat după declaraţiile lui Obama, Coreea de Nord a mutat

Preşedintele american Barack Obama le-a transmis ieri liderilor nord-coreeni că Statele Unite „nu au intenţii ostile" faţă de Phenian, respingând totodată provocările şi îndemnând regimul comunist să îşi abandoneze ambiţiile nucleare.

„În prezent, noi spunem: Phenian, ai curajul să cauţi pacea şi să oferi o viaţă mai bună nord-coreenilor", a spus el.

Preşedintele american a avertizat totodată că „nu există recompensă pentru provocări", în timp ce Coreea de Nord se pregăteşte să lanseze o rachetă cu rază lungă de acţiune pentru a pune pe orbită un satelit de observaţie, lansare suspectată de comunitatea internaţională că este o testare deghizată a unei rachete.

Obama a mai spus că nu se ştie cu certitudine cine conduce regimul nord-coreean.
„Este greu să ne facem o idee despre Kim Jong-Un, mai ales pentru că situaţia din Coreea de Nord pare perturbată. Nu putem şti cu certitudine cine controlează regimul şi care sunt obiectivele pe termen lung", a afirmat preşedintele american.

Associated Press notează că în spatele încercării de luni a Phenianului există un motiv ascuns: să se evidenţieze la Summitul de Securitate Nucleară care se desfăşoară în aceste zile, în cadrul căruia mai mulţi şefi de state s-au adunat pentru a discuta despre modalităţile de a împiedica accesul la materiale nucleare ale teroriştilor.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite