Emisar american pentru denuclearizare în Coreea de Nord, înainte de sfârşitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emisar american pentru denuclearizare în Coreea de Nord, înainte de sfârşitul anului
Emisar american pentru denuclearizare în Coreea de Nord, înainte de sfârşitul anului

Statele Unite ale Americii au acceptat marţi, după mai mult de o lună, o cerere a Coreei de Nord, anunţând că unul din emisarii ei se va deplasa în mod sigur la Phenian până la sfârşitul anului, cu sarcina de a relua dialogul asupra denuclearizării ţării comuniste, informează AFP.

"După o examinare detaliată şi după consultări extinse cu aliaţii şi partenerii noştri, am comunicat Coreei de Nord disponibilitatea de a-l trimite pe ambasadorul Stephen Bosworth în fruntea unei delegaţii de dimensiuni reduse la Phenian, în termenul dorit", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Philip Crowley.

"Data nu a fost decisă încă decisă", a menţionat Crowley, explicând totuşi că Bosworth se va duce la Phenian în mod cert după vizita (din săptămâna aceasta) în Asia a preşedintelui american Barack Obama, dar înainte de sfârşitul anului.

Vizita a fost decisă luni înaintea incidentului naval dintre navele celor două Corei, de marţi din Marea galbenă, a precizat oficialul guvernamental.

Luni, un responsabil a Departamentului de Stat a evocat apropierea unei asemenea vizite, destinate reînnoirii formale a contactului dintre Phenian şi Washington.

Administraţia speră că întrunirea lui Bosworth va reprezenta un pas înainte pe calea convingerii nord-coreenilor să se întoarcă la negocierile de dezarmare nucleară cu SUA şi celelalte patru ţări partenere, Rusia, China, Japonia şi Coreea de Sud. Phenianul a ieşit din formatul de negocieri 5 plus 1 în aprilie.

Jeffrey Bader, un consilier de rang înalt pe probleme asiatice al lui Obama declarase săptămâna trecută că SUA ar fi pregătite să-l trimită pe Stephen Bosworth în Coreea de Nord pentru discuţii directe, dar numai dacă Nordul înţelege că un asemenea contact trebuie să pregătească scena pentru renunţarea la programul său nuclear. Unii au speculat că adevărata intenţie a Coreei de Nord constă în invitarea lui Bosworth pentru a-i prezenta solicitarea Phenianului de recunoaştere a statutului său de putere nucleară din partea SUA, o mişcare căreia americanii i-au rezistat.

Coreea de Nord s-a angajat la 19 septembrie 2005, în urma unei reuniuni a Celor Şase, să-şi abandoneze arsenalul atomic în schimbul garanţiilor de securitate, a unui ajutor energetic şi a posibilităţii obţinerii unui reactor de apă grea pentru producţia de energie nucleară, aşadar în scopuri civile.

Phenianul s-a retras la mijlocul lunii aprilie 2009 din negocierile internaţionale, a testat în repetate rânduri rachete militare îngrijorându-şi vecinii, iar în mai a procedat la un al doilea test nuclear subteran, fapte condamnate de Consiliul de Securitate al ONU şi de întreaga comunitate internaţională.

La începutul lunii octombrie, Coreea de Nord a acceptat reluarea negocierilor, condiţionându-le însă de purtarea unor discuţii prealabile bilaterale cu SUA.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite