VIDEO Conflicte în SUA: O moschee va fi construită în apropiere de locul Turnurilor Gemene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de demonstranţi înflăcăraţi, fluturând steagurile Americii, dar separaţi de poliţie în două grupuri, s-au strâns pe terenul unde va fi construit un centru islamic, chiar în apropiere de locul în care se aflau Turnurile Gemene prăbuşite la 11 septembrie 2001. Opozanţii scandau: "Nu vrem o moschee sub nicio formă!", în timp ce suporterii strigau: "Suntem împotriva rasismului!"

Doi lideri ai proiectului clădirii şi-au apărat planuri, duminică, deşi unul a sugerat că organizatorii ar putea discuta posibilitatea alegerii unui alt loc pentru construcţia centrului islamic.

Pe de altă parte, imamul Feisal Abdul Rauf, activistul arabo-american care încearcă să îmbunătăţească relaţiile dintre lumea musulmană şi occidentali,   a declarat că atenţia generată de acest proiect poate fi una pozitivă şi speră ca va aduce mai multă înţelegere din partea americanilor, notează Associated Press.

Mitingurile au avut loc lângă vechea clădire care va deveni un centru al comunităţii islamice şi o moschee. Nu au existat informaţii despre confruntări fizice, dar au fost unele altercaţii directe între o femeie şi un bărbat care strigau unul la altul de-a lungul baricadei, sub o ploaie torenţială.

Oponenţii proiectului de o sută de milioane de dolari, care se află la două blocuri de fostul loc al World Trade Center, i-au întrecut ca număr pe suporterii proiectului. Pe fundal se auzea melodia lui Bruce Springsteen "Born in the USA" în timp ce demonstranţii continuau să strige "Nu vrem nicio moschee!".

image

Pe pancartele postate de sutele de protestatari era scris cu picături de vopsea roşie ce imita sângele "SHARIA" pentru a face trimitere la legea Sharia care guvernează comportamentul musulmanilor şi permite pedepsirea infractorilor prin diverse torturi.

Steve Ayling, un instalator de 40 de ani, din Brooklyn, a spus că oamenii care vor să construiască o moschee "sunt aceiaşi care au produs prăbuşirea celor două turnuri". Protestatarii au cerut ca moscheea să fie construită mai departe de locul unde peste 2.700 de oameni au murit în atacurile teroriste de la 11 septembrie. "Ar trebui să o construiască în Orientul Mijlociu", a spus iritat Ayling.

Pe un trotuar din apropiere, poliţia a alungat un grup care a desfăşurat un banner cu imagini cu oameni bătuţi cu pietre şi torturaţi conform legii islamice. Un manechin care înfăţişa un arab a fost montat pe una din cele două machete de rachete care făceau parte dintr-o instalaţie anti-moschee. Pe una dintre rachete era scris : "Din nou? Libertatea vizată de religie?", pe cealaltă scria "Obama: cu al doilea nume Hussein. Înţelegem. Bloomberg: Care este scuza ta?"

Primarul New York-ului, Michael Bloomberg, a apărat cu înverşunare planurile pentru moscheea propusă, susţinând că dreptul "de a practica religia proprie este unul dintre principalele motive pentru care a fost întemeiată America".

image

Îşi învaţă copiii despre libertatea religiei în America, dar nu practică ceea ce predau

Proiectul centrului islamic este condus de Rauf şi de soţia sa, Daisy Khan, care insistă că acest centru va promova islamismul moderat. Disputa a stârnit  o dezbatere naţională pe tema libertăţii de religie şi valorile americane şi devine o problemă pentru campania electorală.

Republicanii au criticat atitudinea preşedintelui Barack Obama: El a spus că musulmanii au dreptul de a-şi construi centrul în acel loc, dar nu a spus dacă el este de acord cu acest lucru.

Rauf se află într-o excursie finanţată de Departamentul de Stat al SUA care este menită să promoveze toleranţa religioasă. Liderul musulman a spus că atenţia faţă de construcţia acestui centru este de bun augur şi speră că, în acest mod, oamenii vor înţelege mai multe despre Islam.

image

Democratul David Paterson a declarat că unele terenuri care se află mai departe de locul Turnurilor Gemene ar putea fi folosite pentru construcţia centrului. Khan, directorul executiv al Societăţii Americane pentru Avansarea Musulmanilor s-a arătat deschisă acestei propuneri, declarând: "Vrem să construim punţi. Nu vrem să creăm conflicte". 

Pe de altă parte, în apropiere de protestatari, câteva sute de oameni scandau "Musulmanii sunt bineveniţi aici" şi "Nu suntem rasişti!"

Doctorul Ali Akram, un fizician de 39 de ani din Brooklyn, a venit cu cei trei fii ai săi şi un nepot de 11 ani fluturând un steag american. El a subliniat că printre oamenii morţi în tragedia din 11 septembrie se aflau şi musulmani şi i-a numit pe cei care sunt împotriva moscheii "ne-americani".

"Îşi învaţă copiii despre libertatea religiei în America, dar nu practică ceea ce predau", a spus Akram.

Rauf a declarat într-un interviu în ziarul Al Wasat din Bahrain că "Musulmanii americani au dreptul să-şi practice religia în conformitate cu Constituţia Statelor Unite."

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite