Obama va susţine programul de reformă a sănătăţii în faţa Congresului (AFP)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obama va susţine programul de reformă a sănătăţii în faţa Congresului (AFP)
Obama va susţine programul de reformă a sănătăţii în faţa Congresului (AFP)

Preşedintele american, Barack Obama, se va adresa la 9 septembrie camerelor reunite ale Congresului Statelor Unite pentru a-şi apăra proiectul de reformă al asigurărilor de sănătate, care în prezent se află în dificultate, anunţă surse parlamentare, citate de AFP.

Acest discurs va fi susţinut după o zi de la începerea sesiunii legislative, în urma faptului că, în august, popularitatea lui Obama a înregistrat o diminuare, în timp ce criticile privind proiectul său de extindere a domeniului asigurărilor de sănătate se multiplică.

Acest proiect, care vizează să furnizeze acces la îngrijiri de sănătate pentru 47 de milioane de americani fără asigurare, a fost una dintre temele centrale ale campaniei electorale a actualului preşedinte.

De asemenea, Obama a fost nevoit să înfrunte, în această vară, presiunile exercitate dinspre alegătorii săi de bază, de a nu dilua sau abandona "opţiunea publică", care ar consta în crearea unui sistem de securitate socială în paralel cu asigurările private existente.

Obama a acceptat să se adreseze întregului Congres, un lucru rar, la invitaţia liderilor democraţi din Camera Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, şi din Senat, Harry Reid, potrivit acestor surse interne din Congres, care au solicitat protecţia anonimatului.

"Ţara noastră nu a fost niciodată atât de aproape de a realiza o reformă a sănătăţii care va diminua costurile, va menţine libertatea de a alege, va ameliora calitatea îngrijirilor şi îşi va extinde acoperirea. Suntem hotărâţi să atingem acest scop", scriau aceştia. Conform unui înalt oficial din cadrul administraţiei Obama, atacurile lansate de tabăra republicană ar arăta că opoziţia nu ar fi dispusă la ajungă la un compromis.

În opinia acestui oficial, care consideră că "aproximativ toate cărţile sunt pe masă", a venit timpul să fie create "mai multe direcţii, mai multe soluţii" inspirate, între altele, de cele patru proiecte pregătite de diverse comisii parlamentare.Hotărârea de a se adresa Congresului a fost aleasă de Obama dintre mai multe posibilităţi pentru a determina avansarea proiectului de reformă şi pare că a fost luată miercuri, înainte ca preşedintele să se retragă la reşedinţa sa de la Camp David.

"Ultimul preşedinte care s-a adresat unei sesiuni comune a Congresului, pentru a apăra o plafonare radicală a asigurărilor de sănătate de către stat, a fost Bill Clinton, la 23 septembrie 1993, a declarat Brad Dayspring, purtătorul de cuvânt al lui Eric Cantor, numărul doi al republicanulor în Camera Reprezentanţilor.

La acea vreme, discursul lui Clinton a avut parte de comentarii elogioase, cu excepţia republicanilor, care l-au criticat pentru lipsa sa de precizie. Proiectul de reformă a sănătăţii a eşuat, ulterior, în Congres.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite