Compensaţii de peste 650 milioane de dolari pentru cei care s-au îmbolnăvit după prăbuşirea Turnurilor Gemene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din New York au convenit să plătească un total de 657,5 milioane de dolari pentru cei peste 10.000 de salvatori şi muncitori care susţin că s-au îmbolnăvit inhalând praf rezultat în urma prăbuşirii Turnurilor Gemene, solicitând compensaţii în instanţă, relatează BBC.

Anunţul a fost făcut ieri seara de World Trade Center Captive Insurance Company, o companie creată de Guvern pentru a acoperi pretenţiile celor care au avut de suferit în urma efortului de salvare şi curăţare a zonei ca urmare a atentatelor din 11 septembrie 2001.

Pentru ca propunerea să fie intre în vigoare este nevoie de aprobarea a cel puţin 95 la sută dintre salvatorii şi muncitorii care susţin că s-au îmbolnăvit.

Banii vor proveni dintr-un fond de asigurare, în valoare de un miliard de dolari, care este finanţat federal.

Primarul oraşului New York, Michael Bloomberg, a calificat acordul drept "o soluţie dreaptă şi corectă la un şir de circumstanţe complexe".

Norul toxic care s-a creat în urma prăbuşirii turnurilor conţinea particule de azbest, plumb, sticlă şi ciment, lucru care ar fi provocat cancer şi boli respiratorii celor care au lucrat la curăţarea zonei.

Un evaluator, ales de avocaţii implicaţi în acest caz, va decide asupra validităţii fiecărei solicitări de compensare în parte şi asupra sumei la care este îndreptăţit fiecare petent. Unii muncitori ar putea primi sume de câteva mii de dolari, iar alţii ar putea primi peste un milion de dolari, în funcţie de traumele suferite.

Acest acord intervine în urma unei lungi bătălii juridice, dar pentru a fi aplicat el trebuie aprobat de un judecător şi agreat de petenţi.

Avocaţii municipalităţii au afirmat că oraşul a făcut tot posibilul pentru a oferi muncitorilor echipament de protecţie adecvat şi au respins unele pretenţii ca fiind bazate pe false dovezi medicale. Până în prezent, au fost acordate compensaţii unui număr de şase solicitanţi.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite