Cea mai sumbră estimare a costurilor crizei pentru SUA: 23,7 mii de miliarde dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expunerea totală a guvernului american la criza financiară s-ar putea ridica la 23,7 mii de miliarde dolari, conform unui raport redactat de autoritatea de supraveghere a fondurilor TARP (Troubled Asset Relief Program ), citat de BBC News.

Neil Barofsky, inspector general în cadrul acestei autorităţi, a oferit această sumă estimativă în discursul pregătit pentru a fi prezentat în faţa unei comisii a Camerei Reprezentanţilor din cadrul Congresului american.

Această estimare se bazează pe luarea în calcul a celor mai pesimiste condiţii economice, scrie BBC News, incluzând şi toate iniţiativele Federal Reserve şi ale guvernului american de a stabiliza economia.

"De la programele ce presupun infuzii masive de capital către sute de instituţii financiare, la programe de modificare a termenilor prin care se pot oferi credite ipotecare, la parteneriate public-private ce utilizează zeci de miliarde de dolari de la contribuabili pentru a achiziţiona active toxice, TARP s-a transformat într-un program cu o amploare şi complexitate nemaivazute", a declarat Barofsky.

Acesta a precizat însă că programul reprezintă doar o parte a efortului de salvare a economiei americane.

"Pe cât de masiv şi important este programul TARP, acesta este doar o parte a unui efort guvernamental de a stabiliza şi susţine sitemul financiar", a declarat responsabilul american, adăugând că "expunerile totale ale guvernului federal s-ar putea ridica astfel la 23,7 mii de miliarde dolari".

Barofsky a declarat că orice judecată privind eficienţa programului TARP ar trebui să fie făcută doar în contextul efortului lărgit al guvernului american de a susţine revenirea economică.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite