Ce face George W. Bush ca pensionar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2006, pe când era preşedinte, Bush jr se dădea în spectacol la întruniri politice
În 2006, pe când era preşedinte, Bush jr se dădea în spectacol la întruniri politice

Fostul preşedinte al SUA îşi scrie memoriile, face glume despre vecini şi îşi deschide bibliotecă. Faptul că a plecat de la Casa Albă cu un procent de aprobare de numai 22%, şi cu două războaie nefinalizate, nu e scuză pentru lenevie. 

Bush spune şi acum glume neinspirate şi încearcă să îşi apere reputaţia, scrie Alex Hannaford, corespondentul în Texas al ziarului britanic „The Independent". Singur pe scenă, cu microfonul în mână, în faţa unei mulţimi venite să-l asculte la stadionul din San Antonio (Texas), Bush a povestit, recent, o întâmplare petrecută cu ceva timp în urmă, când îşi plimba câinele, Barney, printr-o suburbie a Dallas-ului.

„Am vrut să-mi salut vecinii, pentru că eram îngrijorat că ar putea fi deranjaţi de faptul că George Bush s-a mutat în cartierul lor. Nu mai făcusem o astfel de plimbare, prin cartier, de opt ani", a spus el.

Apoi a povestit cum, intenţionând să strângă mâna unui vecin, şi-a dat seama că purta o mănuşă de plastic destinată curăţării mizeriei făcută de Barney. Viaţa de acum a lui Bush se deosebeşte de cea a altor foşti preşedinţi, inclusiv a tatălui său. Fondul Bush-Clinton pentru Katrina, de exemplu, a strâns peste 130 de milioane de dolari pentru victimele uraganului. Totuşi, de când a plecat de la Casa Albă, munca umanitară nu a ocupat prea mult din timpul lui George Bush Jr.

Panseluţe roz

Casa cu un etaj a familiei Bush, de 2,7 milioane de dolari, situată în cartierul Preston Hollow, din nordul Dallas-ului, are un gard de securitate, aprobat de primărie în ianuarie, cu puţin timp înainte de sosirea înapoi în Texas a lui Bush.

Panseluţe roz se pot vedea într-o mică grădină de flori, lângă acest gard şi, dacă te uiţi atent, se zăreşte o cameră discretă poziţionată către intrare, scrie „The Independent". Până de curând, Poliţia din Dallas postase un ofiţer în faţa casei sale, însă a renunţat ulterior la această măsură.

Din cauza reducerilor de buget, familia Bush trebuie să se bazeze acum numai pe Secret Service. Bush a fost văzut de câteva ori făcând mountain biking (urmat, discret, de un ofiţer de la Secret Service), în Parcul Rochester al oraşului.

Bibliotecă pentru posteritate

Nu departe de acest parc se află Universitatea Sudică Metodistă, unde va fi deschisă Biblioteca Prezidenţială a lui Bush. Fostul preşedinte vrea să urmeze o tradiţie care a început în 1939, când Franklin Roosevelt şi-a donat documentele personale şi publice guvernului federal.

Centrul Prezidenţial George W. Bush, din Dallas, va include arhivele şi biblioteca, precum şi Institutul George W. Bush, creat cu intenţia declarată de „a promova liberatea umană şi de a căuta soluţii de politici publice, ghidate după principiile libertăţii, responsabilităţii şi compasiunii".

Dar „Bush nu pare a avea credibilitate când vorbeşte de „libertăţi, oportunităţi şi compasiune", observă Jacob Weisberg, jurnalist şi autor al cărţii „Tragedia Bush". „Poate că e o dorinţă sinceră, dar nu ştiu cum o poate face", spune el, adăugând că Bush nu face decât să încerce să păstreze tradiţia rolului public al foştilor preşedinţi.

Carte de memorii

În martie, Bush a anunţat că îşi va scrie memoriile. Editura Crown, parte a grupului Random House, a plătit 7 milioane de dolari, cu cinci milioane mai puţin decât a primit Clinton pentru „My Life" Cartea lui Bush se va numi „Puncte de decizie" şi e programată pentru a fi lansată la sfârşitul lui 2010.

Decizii explicate

În loc să-şi povestească viaţa, Bush se va concentra în cartea sa de memorii pe explicarea deciziilor luate: de la aceea de a renunţa la băutură la aceea de a trimite trupe în Irak. "Vreau ca oamenii să înţeleagă cum au fost luate deciziile şi opţiunile pe care le-am avut", a declarat el.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite