VIDEO Ce cred foştii agenţi secreţi despre scandalul spionilor ruşi şi terorism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preocupare aproape paraoică privind securitatea naţională şi teamă faţă de un atac străn. Această concluzie au desprins-o jurnaliştii de la AFP din discursul unor foşti agenţi secreţi invitaţi la premiera ultimului film al Angelinei Jolie, "Salt", în care vedeta interpretează rolul unui ofiţer CIA acuzat că spionează pentru Rusia, principalul adversar al SUA încă din timpul Războiului Rece.

Potrivit sursei citate, discursul fostelor glorii ale spionajului în timpul Războiului Rece a accentuat loialitatea faţă de o cauză "naţională" a agenţilor secreţi.

Studiourile Sony, producătorul thrillerului de spionaj "Salt", care va fi lansat vineri în Statele Unite ale Americii, au invitat patru foşti spioni în holul central al Muzeului Spionajului din Washington, oferindu-le acestora posibilitatea de a relata în faţa presei o parte dintre amintirile legate de vieţile lor de spioni şi, pentru unii, de activitatea de consultant în cinematografie. Discursul a pendulat între loialitate şi paranoia, în condiţiile în care subiectele dezbătute au variat de la terorism la relaţia dintre cinematografie şi spionaj.

Despre schimbul de spioni dintre SUA şi Rusia, Oleg Kalugin,  care coordona activităţile KGB-ului în Statele Unite, înainte de a deveni unul dintre cei mai virulenţi critici ai serviciilor secrete ruse, a declarat că acest episod este unul nic în istoria spionajului. "Nu-mi amintesc să fi aflat vreodată de o experienţă precum aceasta", a declarat acest agent secret sovietic.

Tom Ridge, secretarul departamentului american pentru Siguranţă internă în mandatul preşedintelui George W. Bush, a declarat la rândul său că acest scandal a readus în atenţia publicului marea responsabilitate a preşedinţilor SUA de a menţine populaţia la adăpost "faţă de ameninţările tradiţionale venind din partea altor ţări". < br />
"Întotdeauna am admirat universul serviciilor secrete, deoarece tot ce face o ţară pentru a se apăra şi pentru a-şi asigura securitatea constituie, probabil, unul dintre cele mai complexe lucruri care pot exista, la fel ca arta sau ştiinţele", a adăugat Tom Ridge.

În ceea ce priveşte marea pboală a secolului, terorismul, acesta este de părere că această formă extremă de violenţă va face "parte integrantă din secolul al XXI-lea".

Melissa Boyle Mahle, fost agent CIA, specialist în Orientul Mijlociu şi contraterorism, şi principalul consultant al Angelinei Jolie pentru rolul din filmul "Salt", a subliniat importanţa loialităţii atunci când lucrezi în lumea spionajului.

"Loialitatea este foarte importantă atunci când lucrezi în universul serviciilor secrete", declară Melissa Boyle Mahle, fost agent CIA.

Ca agent secret "trebuie să ai încredere în colegii tăi, să fii sigur că faci parte din aceeaşi echipă. Lucrurile care vă unesc sunt misiunea, loialitatea şi patriotismul", a declarat Melissa Boyle Mahle, cu privirea mereu alertă - un defect profesional, în opinia jurnaliştilor de la AFP -, în timp ce supraveghea intrările şi holurile muzeului.

Îm noul film regizat de Phillip Noyce, Angelina Jolie interpretează rolul unui ofiţer CIA bănuit că ar face spionaj pentru Rusia. Angelina excelează din nou în scenele cu adrenalină şi mărturiseşte că şi-a făcut singură cascadoriile.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite