Moartea liderului al Qaeda, în trei seturi de fotografii trimise la Casă Albă. Directorul CIA: Publicarea unei poze cu Osama bin Laden mort este doar o chestiune de timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin o fotografie care prezintă moartea liderului reţelei teroriste al Qaeda va fi făcută publică de către autorităţile americane, potrivit Drudge Report. Imaginea este una explicită şi îl înfăţişează pe liderul terorist cu o rană deasupra ochiului stâng, informează aceeaşi sursă.

UPDATE 12.08 Directorul CIA Leon Panetta a declarat într-un interviu pentru televiziunea PBS că nu există niciun dubiu privind publicarea unei fotografii cu Osama bin Laden mort. Este doar o chestiune de timp.

Panetta a afirmat că nu a existat nicio clipă siguranţa privind prezenta liderului reţelei teroriste al Qaeda în vila din Abbottabad (Pakistan). Ordinul suna clar: "Dacă Bin Laden e acolo, îl vrem viu sau mort. Dacă nu, plecaţi de acolo imediat".

"Aveam destule informaţii strânse după ce o perioadă lungă de timp am supravegheat zona. Am observat că o familie familii seamănă cu a lui bin Laden. Dar nu am putut niciodată verifica faptul că el se află acolo", a declarat directorul CIA.

Acesta a povestit cum s-a ajuns la concluzia că familia liderului terorist, inamicul nr. 1 al Americii, locuia la etajele doi-trei ale vilei din Abbottabad. Fratele şi curierul de încredere al lui bin Laden locuiau la etajul 1, respectiv în casa de oaspeţi, iar balconul de la etajul doi avea un zid de 2,1 metri, ceea ce însemna că la acel etaj locuia cineva suficient de important astfel încât să fie luate asemenea măsuri de securitate.

Potrivit lui Panetta, la Casa Albă nu s-a văzut momentul când Osama bin Laden a fost împuşcat în cap. Vestea a fost transmisă după finalizarea misiunii, când liderul celor 25 de membri ai trupelor SEAL, care a luat cu asalt vila, a rostit "Geronimo", codul convenit pentru când liderul terorist este capturat.

Într-un alt interviu acordat revistei Time, directorul CIA a explicat de ce autorităţile de la Islamabad nu au fost informate despre operaţiunea care a dus la moartea liderului al Qaeda: Pakistanul ar fi putut informa ţintele.

Osama bin Laden s-a ascuns timp de şase ani într-o vilă situată în apropierea Academiei militare pakistaneze, într-un oraş situat la circa 50 de kilometri de capitala Islamabad. Analiştii consideră că acest lucru nu ar fiu fost posibil fără ca o parte din oamenii politici sau ca un grup restrâns din cadrul serviciilor secrete pakistaneze să nu fie la curent cu acest lucru.

UPDATE 6.30 Casa Albă încă nu a luat o decizie privind publicarea fotografiei cadavrului lui Osama pe motiv că este "îngrozitoare"

UPDATE 21.55 Site-ul businessinsider.com publică o imagine despre care se spune că îl arată pe Osama bin Laden mort. Jurnaliştii îşi expirmă însă neîncrederea faţă de aceată imagine, deoarece rana de la cap este deasupra ochiului drept, nu deasupra celui stâng aşa cum s-a vehiculat iniţial. Jurnaliştii de la Business Insider scriu că "imaginea pare a fi una dintr-un joc video şi că este, aproape sigur, falsă".

image

UPDATE 21.45 Moartea lui Osama, în trei seturi de fotografii trimise la Casa Albă

Un oficial american de rang înalt a declarat, pentru CNN, ce a fost confiscat de trupele SEAL din vila în care s-a ascuns ani buni liderul reţelei teroriste al Qaeda. Potrivit acestuia, trupele americane care l-au ucis pe Osama bin Laden au luat din vilă: 10 hard disk-uri, 5 computere, 100 de unităţi de stocare, care includ şi DVD-uri.

Acelaşi oficial american a declarat că administraţia Obama a primit 3 seturi de poze din timpul operaţiunii "Geronimo":

1. Poze cu trupul neînsufleţit al lui Osama bin Laden după ce acesta a fost adus în Afganistan. Potrivit înaltului oficial american aceste poze sunt şi cele în care se poate vedea foarte bine faţa liderului terorist, însă sunt zguduitoare deoarece prezintă rana masivă de la cap.

2 Poze de la slujba de înmormântare pe mare, înainte ca trupul lui bin Laden să fie băgat într-un sac şi să fie aruncat în mare.

3 Poze din timpul raidului, care includ şi imagini cu cei doi fraţi ai lui bin Laden şi cu fiul acestuia, în vârstă de circa 18 ani, care au fost, de asemenea, ucişi.Sunt şi imagini din interiorul taberei în care a trăit Obama timp de şase ani.

UPDATE 18.42 Casa Albă a declarat că nu s-a luat nicio decizie privind publicarea unei fotografii cu trupul neînsufleţit al lui Osama bin Laden şi susţine că informaţiile apărute pe Internet sunt false, informează AP.

UPDATE 18.35 De asemenea, potrivit ABC News, se discută şi despre publicarea unor imagini capturate de camerele de luat vederi aflate pe căştile de protecţie ale trupelor SEAL care au condus raidul în care a fost omorât Osama bin Laden.

John Brennan, consilierul pe probleme de contra-terorism al liderului de la Casa Albă, a declarat, în cadrul emisiunii "Good Morning America" că se ia în calcul "diseminarea mai multor informaţii privind raidul, inclusiv fotografii".

Potrivit Reuters, SUA ar putea face publice fotografii de la înmormântarea lui Osama bin Laden, însă o decizie nu a fost luată deocamdată la Casa Albă.

Administraţia Obama cântăreşte efectele publicării unor fotografii în care să apară cadavrul liderului reţelei teroriste. Osama bin Laden a fost ucis în urma unei intervenţii asupra unei vile dintr-un oraş pakistanez.

Cadavrul acestuia a fost aruncat în mare, după slujba musulmană, pentru a se evita astfel crearea unui loc de pelerinaj pentru extremiştii islamici.

Consilierul lui Barack Obama pe probleme de contra-terorism a declarat că adminsitraţia ia în calcul prezentarea unor fotografii cu Osama bin Laden decedat.

"În acest moment nu cred că mai există dubii privind moartea lui bin Laden. Sunt oameni care vor să aibă o dovadă, o imagine. Acest lucru este luat în discuţie. Nu vrem, însă, să facem un gest care ar putea fi greşit înţeles sau care să ne cauzeze probleme", a declarat John Brennan, citat de Reuters.

Potrivit analiştilor, pozele de la slujba de înmormântare a liderului terorist ar putea fi mai puţin şocante şi controversate. Opinia publică musulmană le-ar putea considera mai puţin jignitoare, chiar dacă obiceiul musulman nu prevede îngroparea în mare decât dacă persoana a decedat în timpul unui voiaj.

Preşedintele Barack Obama se va întâlni marţi cu rudele victimelor atacurilor de la 11 septembrie 2001. Acestea au declarat că i-ar ajuta să vadă fotografii cu bin Laden mort, le-ar alina durerea.

Rămâneţi pe adevarul.ro pentru a vedea fotografia cu Osama bin Laden.

FOTO Osama bin Laden este pictat printre sfinţi, călare pe un avion, într-o biserică din Timişoara. Vezi cum au fost sfidate canoanele pentru a-l păstra în capelă

Citiţi şi:

Bin Laden a fost ucis datorită informaţiilor obţinute de la terorişti interogaţi în centre CIA din România

Cum va beneficia Barack Obama de moartea lui Osama bin Laden

Osama Bin Laden a fost ucis/ Citeşte despre ehipa secretă care l-a asasinat


Osama Bin Laden a fost ucis/ Urmaşii pregătesc răzbunarea „martirului“

Osama Bin Laden a fost ucis/ America a sărbătorit moartea teroristului VIDEO

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite