CIA se modernizează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare agenţie de spionaj din lume intenţionează să-şi schimbe tacticile, metodele chiar şi ascunzătorile, pentru a deveni mai eficientă. Aceasta a fost concluzia la care au ajuns analiştii, pe baza informaţiilor, destul de puţine, care s-au scurs după întâlnirea pe care şeful agenţiei, Leon Panetta, a avut-o cu toţi angajaţii.

CIA va folosi misiuni mai flexibile şi mai inovative în străinătate. Agenţia intenţionează să trimită mai mulţi agenţi şi analişti pe teren (în prezent, circa 90% dintre agenţi sunt "blocaţi" în SUA) şi să recruteze mai mulţi cunoscători de afgană şi farsi.

Acoperirile folosite de ofiţerii de informaţii nu numai din SUA, ci din întreaga lume, sunt de obicei de două categorii - oficiale şi neoficiale. Cele oficiale sunt furnizate de Departamentul de Stat, care îi numesc pe agenţi în diferite funcţii la ambasade. Aceştia îşi îndeplinesc sarcinile de serviciu obişnuite ziua şi cele încredinţate de CIA, în special recrutarea unor spioni din ţara respectivă - noaptea. Alte agenţii guvernamentale ce oferă acoperire sunt, de pildă, USAID (Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională), potrivit "The Washington Post".

CIA a început să se folosească şi de companiile multinaţionale - bănci, societăţi petroliere, linii aeriene, firme de construcţii, unde agenţii sunt angajaţi în posture "legale".

Tehnologie miniaturală

Pentru a reduce numărul victimelor civile şi a evita nemulţumirea populaţiei, cum s-a întâmplat în Pakistan, agenţia a început să folosească rachete mai mici şi o tehnică mai avansată de supraveghere. Specialişti în combaterea terorismului au vorbit despre campania dronelor şi a rachetelor miniaturale.Agenţia dispune de mai multe tipuri de astfel de rachete cum ar fi Small Smart Weapon (ce are şapte centimetri şi un diametru cât al unei ceşti de cafea) sau Scorpion, cu patru sisteme de ghidare care poate lovi ţinte foarte mici, chiar şi în întuneric, ca de pildă un om singur.

În arsenalul CIA se găsesc şi focoase mici, de pildă cel termobaric. Lansat cu o rachetă, acesta acţionează asupra unui amestec de explozivi şi declanşează un val de presiune care ucide oameni, dar lasă clădirile intacte. Valul poate pătrunde în încăperile interioare ale unor buncăre şi subsoluri. Mai mult, dronele de spionaj ale CIA au ajuns la dimensiunea unei farfurii de pizza şi monitorizează obiective potenţiale ore sau zile în şir fără să fie detectate.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite