Sora lui Fidel Castro: "Am colaborat cu CIA din 1963"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sora lui Fidel Castro: "Am colaborat cu CIA din 1963"
Sora lui Fidel Castro: "Am colaborat cu CIA din 1963"

Sora mai mică a fostului dictator cubanez Fidel Castro, Juanita Castro (76 de ani), a dezvăluit duminică faptul că a colaborat cu CIA împotriva regimului comunist al fratelui său.

  • Citiţi aici şi cum un fost angajat al Departamentului de Stat american şi soţia sa au fost arestaţi pentru că, timp de 30 de ani, au „lucrat“ ca agenţi acoperiţi pentru Fidel Castro.


Juanita, care nu a mai vorbit cu fraţii ei, Fidel şi Raul Castro, de peste 40 de ani, a făcut declaraţia la postul TV spaniol Univision-Noticias 23, cu o zi înaintea publicării memoriilor sale "Fidel şi Raul, fraţii mei, istoria secretă".

După ce l-a sprijinit pe Fidel Castro, în 1959, să îl dărâme pe dictatorul Fulgencio Batista, Juanita a spus că a devenit deziluzionată de felul în care fratele ei executa oponenţii şi îndrepta insula către comunism.

"Situaţia mea devenise delicată din cauza activităţii mele contrare regimului", a spus Juanita, care îi adăpostea şi îngrijea în casa ei din Havana pe cei care erau persecutaţi de fratele ei.


Ea a spus că o persoană apropiată atât ei cât şi lui Fidel i-a adus o invitaţie de la CIA în care i se cerea să colaboreze cu agenţia de spionaj americană. "Am fost şocată, dar am acceptat", a zis Juanita, care a colaborat cu CIA până la plecarea ei în exil în 1964, potrivit Reuters, în Mexic şi apoi în Miami, centrul exilului cubanez.

Juanita, care lucrează în Miami de peste trei decenii, nu a mai oferit alte informaţii cu privire la colaborarea ei cu CIA.

Ea a vorbit ultima oară cu Fidel la casa lor din Havana, în 1963, când mama lor Lina Ruz Gonzalez a murit în urma unui stop cardiac. Cu Raul a vorbit ultima oară în 1964, cu câteva zile înainte să plece în exil, a mai spus Juanita.

Ea a fost un critic puternic al regimului comunist instaurat de Fidel Castro în Cuba pentru că fratele ei a trădat principiile democratice pentru care a luptat iniţial prin orientarea către marxism şi cooperarea Cubei cu Uniunea Sovietică.

Pe parcursul anilor 1960, CIA a fost implicată în zeci de încercări de asasinare a lui Fidel Castro, de dărâmare a Guvernului sau de sabotare a industriei insulei. Castro a zis că ştie de peste 600 de planuri de asasinare a lui.


8 ianuarie 1959. Fidel Castro (centru) sărbătoreşte reuşita revoluţiei prin victoria împotriva lui Fulgencio Batista:

image
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite