Asasinate puse la cale de CIA în alte ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia a ascuns Congresului american un program de eliminare a liderilor Al-Qaida din ţări prietene, fără informarea guvernelor respective. Mai multe asasinate, între care unul în Kenya, au fost organizate printr-un program clasificat al CIA şi al armatei americane, susţin foşti oficiali ai agenţiei.

Operaţiunea secretă făcea parte din strategia pusă la punct în urma atentatelor din 11 septembrie 2001 şi era similară cu cele desfăşurate de serviciul israelian de informaţii Mossad, au declarat foşti ofiţeri de contrainformaţii pentru corespondentul la Washington al cotidianului britanic „Guardian“.

Citiţi şi:

VIDEO Preşedintele Inguşetiei, grav rănit într-un atentat
28 de ziarişti, asasinaţi în lume de la începutul anului

„Una dintre chestiunile cele mai sensibile era cum să acţionăm în ţările prietene care nu doreau să coopereze sau în care nu avem destulă încredere pentru a le oferi informaţiile. Dacă un activist al Al-Qaida se plimbă peste tot prin lume, s-ar putea să decidem că e nevoie să ne ocupăm singuri de asta direct, fără să facem prea mult zgomot.

Exista un plan. Se discuta despre asta la CIA, iar armata avea propria sa operaţiune“, a declarat un fost oficial al CIA. Fostul agent a spus că administraţia Bush a discutat despre aceste asasinate în contextul unei interdicţii care fusese introdusă  în anii ’70, în urma mai multor încercări eşuate de eliminare a liderului Cubei, Fidel Castro. Concluzia a fost că, din moment ce SUA se declaraseră deschis în război cu Al-Qaida, această interdicţie nu se aplica.

Gafe ale armatei

Un alt fost oficial de rang înalt responsabil cu operaţiunile împotriva Al-Qaida a spus că asasinatele care erau planificate de CIA nu au mai fost executate după ce operaţiuni similare sub acoperire, organizate de armată, au fost prost executate şi au pus SUA în dificultate. El a făcut referire la operaţiunea din Kenya, dar nu a dat alte detalii, scrie „The Guardian“.

Posibilă anchetă a Congresului

Mai mulţi membri ai Congresului american au cerut o anchetă, după ce noul şef al CIA, Leon Panetta, a informat Congresul despre acest program, luna trecută. Peter Bergen, analist pe probleme de securitate la New America Foundation, crede că operaţiunea secretă implică mai mult decât uciderea unor lideri Al-Qaida, având în vedere criticile pe care le-a stârnit în Congres.

CIA a refuzat orice comentariu, iar membrii Congresului care au fost informaţi despre program sunt obligaţi să păstreze secretul. Fostul oficial a declarat că operaţiunile planificate ar fi putut implica şi urmărirea sub acoperire a unor cetăţeni americani.

La limita legalităţii

Fostul vicepreşedinte Dick Cheney a cerut ca operaţiunea să fie ţinută secretă faţă de Congres deoarece era „la limita legalităţii“, susţin foşti oficiali ai CIA. Aceasta pentru că guvernele ţărilor respective erau „ţinute în întuneric“, deşi era vorba
de ţări prietene.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite