Bugete militare uriaşe alocate pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bugete militare uriaşe alocate pe timp de criză
Bugete militare uriaşe alocate pe timp de criză

Numeroase arme costisitoare au înghiţit miliarde de dolari, după care au eşuat lamentabil în timpul testelor. Multe proiecte sofisticate ale ministerelor Apărării din Europa, Statele Unite şi din alte zone au devenit inutile odată cu încheierea Războiului Rece.

Citeşte şi:


În pofida inutilităţii lor, multe dispozitive sunt menţinute şi testate, chiar dacă se dovedesc a nu fi performante. În plus, înghit o mulţime de bani. Luna trecută, Senatul american a decis să pună piciorul în prag şi a scăzut numărul avioanelor de luptă F-22 Raptor ce vor fi construite, de la 58 la 40.

Votul a venit după ce preşedintele Barack Obama a ameninţat că va interzice prin veto bugetul apărării, unde fuseseră alocate 1,75 miliarde de dolari pentru a produce mai multe avioane. F-22 Raptor este cel mai sofisticat avion de luptă, care ar fi urmat să fie folosit în Irak şi Afganistan.

Lockheed Martin a cheltuit circa 350 de milioane de dolari pentru fiecare aparat. Numai că în Afganistan şi Irak este nevoie de avioane mai puţin performante, care să poată ataca ţintele la sol, în timp ce F-22 Raptor este proiectat pentru confruntări aeriene, scrie cotidianul „Financial Times Deutschland“.

Liderul de la Casa Albă a promis că administraţia sa va renunţa la proiectele militare costisitoare şi inutile, dar a recunoscut că acest proces va fi dificil.

Un portavion toxic

După ce „a rătăcit“ timp de un an pe apele planetei, în februarie, portavionul francez Clemenceau, alintat „Le Clem“, a ajuns în sfârşit la destinaţie: o firmă de fiare vechi, din portul britanic Graythort.

Pentru construirea portavionului, care a început în 1957, au fost folosite tone de azbest, substanţă ce poate provoaca apariţia cancerului. Motiv pentru care autorităţile din Egipt şi India au refuzat să primească Clemenceau, chiar şi la fiare vechi. Preşedintele Nicolas Sarkozy va decide abia în 2011 dacă Franţa va construi alt portavion.

Racheta care nu zboară

Ruşii au lansat proiectul Bulava încă din anii ‘90. Armata nu a avut însă prea multe motive de a se bucura de rezultatele programului în care s-au investit cel puţin 500 milioane de dolari.

Până acum, şase dintre cele 11 teste ale rachetei intercontinentale lansate de pe submarin au eşuat, ultimul în urmă cu câteva săptămâni. Bulava ar trebui să parcurgă 8.000 de kilometri, echipată cu 10 focoase nucleare cu traiectorii independente, nu să se prăbuşească în mare.

Distrugătorul fără muniţie

image

Avioanele de luptă F-22 Raptor sunt considerate prea scumpe de preşedintele Barack Obama Foto: Epa



HMS Daring a fost proiectată pentru a deveni cea mai sofisticată navă de război din lume. Iniţial, BAE Systems a alocat 10,6 miliarde de dolari pentru şase distrugătoare de acest tip. Pe parcurs costurile au crescut, iar lansarea a fost amânată cu doi ani.

În 2008, primul HMS Daring a fost livrat Marinei britanice fără sistemul de rachete. Acesta va fi funcţional abia în 2011. Până se va lupta cu „surate“ din ţările inamice, distrugătorul britanic va „patrula“ pe apele Tamisei, pentru a detecta eventuale ameninţări teroriste, în timpul Jocurilor Olimpice de la Londra, din 2012. 

Transportorul „fără aripi“

image

Distrugătorul HMS Daring a fost livrat Marinei britanice fără sistemul de rachete


Europenii au avut numai necazuri de pe urma avionului militar de transport A400 M, a cărui lansare a fost amânată cu patru ani. Proiectul a produs deja pagube uriaşe în bugetul EADS. Concernul european a investit circa 20 de miliarde de euro şi acum se vede nevoit să repare erorile de software şi alte probleme tehnice.

Până una-alta, transportorul se lasă aşteptat, deşi şapte ţări au comandat, în total, 180 de bucăţi. Până va trece perioada crizei, guvernele europene nu au de gând să bage bani în înarmare.

China doreşte să devină şi o putere militară, după avântul economic din ultimii ani. Astfel că armata a decis să se doteze cu două portavioane. Primul, numit 085-Projekt, şi proiectat pentru a transporta 40 de avioane, ar trebui să fie terminat în 2010.

Experţii se îndoiesc însă că Beijingul are capacitatea de a construit un portavion atât de mare. La un târg de profil din iulie, chinezii au prezentat un model de portavion, care semăna izbitor de mult cu cele ruseşti.

Transfer

image

Racheta Bulava a eşuat la şase teste efectuate de armata rusă



Fabricarea rachetei strategice intercontinentale Bulava, cu care autorităţile ruse planifică să înzestreze submarinele nucleare, urmează să fie încredinţată unei alte uzine decât cea care a construit primul exemplar. Decizia survine în urma unei anchete a Procuraturii Militare şi FSB.

image

Fiecare persoană din Washington ştie că este greu să schimbi modul de atribuire a contractelor.

image


Barack Obama
preşedintele SUA

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite