Barack Obama îşi trimite subalternul la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama îşi trimite subalternul la Bucureşti
Barack Obama îşi trimite subalternul la Bucureşti

Joe Biden, vicepreşedintele SUA, vizitează în această lună România, Polonia şi Republica Cehă. Vicepreşedintele american încearcă să îmbuneze Praga şi Varşovia, nemulţumite de decizia administraţiei americane de a renunţa la scutul antirachetă din estul Europei.

Vicepreşedintele american Joe Biden va veni în România în cursul acestei luni, vizita făcând parte din cadrul unui turneu est-european, ce mai cuprinde Polonia şi Cehia, a anunţat serviciul de presă al Casei Albe. Oficialii americani au explicat că Biden „va vizita, în perioada 20-24 octombrie, trei aliaţi din cadrul NATO –Polonia, Republica Cehă şi România“. Casa Albă a explicat că oficialul american va avea întâlniri nu doar cu şefii de stat şi de guvern, dar şi cu lideri ai opoziţiei şi reprezentanţi ai societăţii civile din ţările amintite.

Vizită în plină campanie

Joe Biden va ajunge în România în plină campanie electorală, astfel încât va fi nevoit să se întâlnească cu majoritatea candidaţilor la preşedinţie. În orice caz, pe listă se vor afla Traian Băsescu, Mircea Geoană şi Crin Antonescu.

Procedura standard la astfel de vizite cere ca înaintea lui Biden să ajungă la Bucureşti experţi în probleme de securitate şi specialişti antitero din cadrul Secret Service. Acest serviciu se ocupă de securitatea oficialilor americani pe pământ american, dar şi pe teritoriu străin.  Casa Albe a anunţat că vicepreşedintele american va discuta subiecte precum îmbunătăţirea legăturilor comerciale, situaţia investiţiilor americane din statele respective sau consolidarea democraţiei.

Analiştii se aşteaptă ca vizita de la Bucureşti să fie cea mai „uşoară“, în condiţiile în care la Praga şi la Varşovia Biden va avea ingrata misiune de a explica decizia americană de renunţare la desfăşurarea scutului antirachetă în aceste ţări.

„Repararea“ relaţiilor

Presa americană susţine că vizita vicepreşedintelui american în regiune este în primul rând una reparatorie. „Washington Post“ scria ieri că Biden are misiunea de a linişti aliaţii est-europeni din NATO, ce şi-au exprimat îngrijoarea după ce Barack Obama a renunţat la sistemul de apărarea împotriva rachetelor cu rază lungă de acţiune. Aliaţii americani din estul Europei se simt neglijaţi de noua administraţie.  Cehia şi Polonia sunt nemulţumite acum şi văd decizia americană ca pe o concesie făcută Rusiei, mai notează „Washington Post“. Chiar şi cotidianul ceh „Mlada fronta Dnes“ a scris că vizita este una de consolidare a încrederii între cele două ţări.

Presa poloneză scria încă de acum două zile că un oficial american important va vizita Varşovia, cu scopul de a „repara“ relaţiile tensionate de decizia preşedintelui
Obama.

A mai fost în România

Joe Biden a mai vizitat România în 1999, când a avut un schimb dur de replici cu unul dintre liderii opoziţiei de atunci, pe tema aderării României la NATO, după cum povestea fostul ambasador american la Bucureşti, James Rosapepe. Singura amintire neplăcută este gafa unui lider PDSR care a anunţat că România doreşte să adere la NATO de teama că Alianţa, din care făcea deja parte Ungaria, ar putea ataca Bucureştiul.

„Dacă de aceea vreţi să aderaţi la NATO, atunci o să mă asigur că nu veţi reuşi niciodată!“, a ţipat Biden nemulţumit. Restul politicienilor prezenţi la reuniune l-au calmat însă pe actualul vicepreşedinte american căruia i-au explicat că oficialul român făcuse o gafă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite