Biden ne-a adus scutul, dar nu ne-a ridicat vizele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biden ne-a adus scutul, dar nu ne-a ridicat vizele
Biden ne-a adus scutul, dar nu ne-a ridicat vizele

România a îmbrăţişat „cu bucurie“ proiectul american antirachetă propus ieri, la Bucureşti, personal, de vicepreşedintele Statelor Unite. Vicepreşedintele american a explicat că România poate conduce Republica Moldova, Ucraina şi Georgia pe calea către democraţie şi stabilitate.

Vicepreşedintele american, Joe Biden, a obţinut ieri, la Bucureşti, acordul părţii române pentru instalarea unui scut antirachetă, ce ar proteja integral ţara noastră de eventuale atacuri cu rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune.

Joe Biden obţinuse acelaşi răspuns şi în urmă cu două zile, de la oficialii polonezi, iar analiştii susţin că şi Cehia, ţară în care vicepreşedintele american a ajuns astăzi, va răspunde afirmativ în aceeaşi chestiune.

Citiţi şi:


Polonia şi Cehia însă, spre deosebire de România, s-au arătat neliniştite de faptul că SUA au renunţat la proiectul de scut al Administraţiei Bush, considerând decizia drept un pas înapoi în faţa Rusiei. Conform declaraţiilor vicepreşedintelui american, România a adoptat „cu bucurie“ noul proiect american.

Joe Biden ne-a asigurat, totodată, că Statele Unite nu vor semna niciodată un acord care să influenţeze România fără a ne consulta şi a transmis Rusiei că Washing­tonul respinge teoria „sferelor de influenţă“. Mai mult, Biden a explicat că parteneriatul SUA-Europa este mai puternic decât oricând şi că scutul antirachetă nu este gândit nici pentru a fi împotriva, dar nici pentru a face pe placul Rusiei. 

„Mulţumesc, mulţumesc, mulţumesc“

Joe Biden a mulţumit ieri României pentru efortul din Afganistan şi a explicat că militarii americani sunt mândri să lupte alături de cei români. „Fiul meu s-a întors recent din Irak după un an, trupele noastre sunt mândre să servească lângă trupele dumneavoastră, pentru că militarii voştri sunt extrem de competenţi“, a spus Biden.

„În mod sincer, ca părinte, vă mulţumesc, vă mulţumesc, vă mulţumesc“, a transmis, vizibil emoţionat, vicepreşedintele american poporului român. Oficialul american a transmis, totodată, şi un mesaj din partea preşedintelui Barack Obama, care este „recunoscător poporului român pentru efortul trupelor româneşti din Afganistan“. Biden le-a explicat românilor că trebuie să fie „mândri de soldaţii lor“. În replică, Traian Băsescu a admis că securitatea „nu este gratis“.

„Voi sunteţi un exemplu, nu SUA“

Joe Biden le-a transmis românilor, în discursul de la Biblioteca Central Universitară, că „milioane de oameni din întreaga lume consideră Statele Unite un exemplu“, însă că în realitate „nu noi suntem un exemplu, ci voi sunteţi“.

Oficialul american a făcut astfel referire la progresele înregistrate de România în ultimii 20 de ani, începând cu evenimentele din decembrie 1989. De altfel, Joe Biden a explicat că România trebuie să fie un exemplu pentru Republica Moldova, Georgia, Ucraina, ţări pe care le poate ajuta să parcurgă drumul către democraţie.

„România este un exemplu bun. Acum 20 de ani, ţările din Europa Centrală au schimbat cursul istoriei şi au direcţionat-o spre o lume nouă, mai echitabilă. Nu credeam că aveţi mari şanse. Ştim din cursul istoriei că este mai uşor să dărâmi un regim nou decât să construieşti o democraţie înfloritoare“, a declarat vicepreşedintele american.

Oficialul american a explicat şi că România poate fi un exemplu de „leadership“ în regiune în ceea ce priveşte securitatea energetică. El a subliniat importanţa diversificării surselor şi culoarelor de transport energetic.

Vizele mai aşteaptă

Problematica vizelor pentru românii care călătoresc în Statele Unite a fost discutată de Biden cu premierul Emil Boc. Analiştii de la Washing­ton susţin că România mai are de aşteptat până să fie integrată în programul Visa Vaiwer.

România a avut o rată de refuz a vizelor SUA de 26,3% în 2009, în creştere cu 1,3% faţă de anul precedent, în condiţiile în care acest indicator este cel mai mare obstacol pentru intrarea în programul Visa Waiver, prin care se elimină obligativitatea vizelor.

Joe Biden s-a întâlnit ieri şi cu şefii partidelor parlamentate, printre care se numără candidaţii la preşedinţie, preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi preşedintele PSD, Mircea Geoană. Prilej pentru Biden de a ne „invidia“ pentru că la noi campania electorală durează doar 30 de zile.

image

Povestea libertăţii voastre este una dintre cele mai frumoase realizări ale istoriei moderne.

image


Joe Biden
vicepreşedintele SUA

Cu nepoata la Bucureşti

Vicepreşedintele american a sosit la Bucureşti alături de fiica şi de nepoata sa, în vârstă de 11 ani, care au apărut în public, la discursul de la Biblioteca Central Universitară (BCU). Biden a explicat că doreşte ca acestea să înţeleagă frământările prin care a trecut această zonă.

„Acum 20 de ani, lumea a privit cu admiraţie cum oamenii acestei regiuni şi-au smuls cătuşele opresiunii şi a apărut un popor liber“, a explicat el. „Această po­veste a libertăţii voastre este una dintre cele mai fru­moase realizări ale istoriei moderne“, a declarat vicepreşedintele.

„Nepoţica mea mi-a cerut să vadă monumente, muzee, care arată toate frământările prin care a trecut această zonă“. La discursul de la BCU au participat studenţi de la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice, dar şi cei doi foşti preşedinţi ai României, Emil Constantinescu şi Ion Iliescu.

„V-am trimis cel mai bun om“

image

Mark Gitenstein (dreapta), noul ambasador al SUA la Bucureşti



Joe Biden a vorbit şi despre noul ambasador ameri­can la Bucureşti, Mark Gitenstein, despre care a spus că are „acces direct“ la el.

„Domnul ambasador e un prieten drag, împreună ne-am crescut copiii, soţiile sunt prietene, nepoţii se cunosc, iar familia Gitenstein este aproape ca o familie pentru noi“, a afirmat Biden.

„Este o persoană pe care o cunosc, cu care am lucrat de 30 de ani, este o persoană care are acces direct la mine. Cred că deja asta o ştiţi, pentru că, de câte ori îl chemaţi şi vorbiţi cu el, imediat mă cheamă şi pe mine să-mi transmită aceste conversaţii“, a explicat vicepreşedintele SUA.

Sosirea vicepreşedintelui american la Bucureşti coincide cu începutul exercitării mandatului de către noul ambasador al SUA în România, Mark Gitenstein, care a fost un apropiat şi vechi colaborator al lui Joe Biden. De altfel, ambasadorul mărturisea că vicepreşedintele Biden i-a făcut propunerea de a veni la post în România şi tot în faţa vicepreşedintelui a şi depus jurământul.

O analiză AFP arăta că turneul vicepreşedintelui american a fost unul de succes, mai ales în ceea ce priveşte relaţia bilaterală cu România.

„Spre deosebire de Polonia şi de Cehia, care au reacţionat negativ la abandonarea scutului antirachetă al Administraţiei Bush, România vede cu ochi buni noul concept al Washingtonului, apreciind că teritoriul său va fi în întregime protejat de acesta, contrar versiunii precedente“, se arată în analiza agenţiei de ştiri franceze, una dintre instituţiile media cu cele mai bune surse la Casa Albă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite