Barack Obama susţine că securitatea lumii depinde de rezultatul summitului nuclear de la Seul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Președintele SUA, Barack Obama Foto: Reuters
Președintele SUA, Barack Obama Foto: Reuters

Preşedintele american Barack Obama a declarat, marţi, că securitatea lumii depinde de acţiunile decise în cadrul summitului privind domeniul nuclear, care se desfăşoară în prezent la Seul în prezenţa reprezentanţilor a 53 de state, relatează AFP.

"Securitatea lumii depinde de acţiunile pe care le vom hotărî  aici”, a declarat preşedintele american în cadrul unui discurs în sesiunea plenară a acestui summit de două zile, consacrat securizării materialelor nucleare cu scopul de a nu ajunge în mâinile unor organizaţii teroriste.


Obama a subliniat că "multe au fost realizate" după precedentul - şi unicul - summit care a avut loc la Washington în 2010. Acesta a menţionat sporirea securităţii la locaţiile care adăpostesc materiale nucleare şi eliminarea sau securizarea elementelor periculoase.


"Acestea trebuie să ne încurajeze şi să nu ne inspire satisfacţie de sine. Acestea trebuie să ne consolideze dorinţa de a continua să acţionăm asupra acestor probleme", a adăugat el. "Cred că înţelegem cu toţii că niciun stat nu poate acţiona singur".


"Este indiscutabil că ameninţarea persistă. Există încă destui oameni răi ce caută aceste materiale periculoase, unele dintre care rămân vulnerabile în prea multe locuri", a mai spus şeful statului american.


Conform proiectului comunicatului final obţinut de AFP luni seară, summitul va face apel la o "cooperare puternică" internaţională împotriva pericolelor "terorismului nuclear", "una dintre cele mai mari ameninţări" la securitatea mondială, informează Mediafax.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite