Barack Obama este considerat "nepoliticos" de către norvegieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama, preşedintele SUA
Barack Obama, preşedintele SUA

Barack Obama "încinge spiritele" la primirea premiului Nobel pentru pace de la Oslo. Oficialul american a renunţat la dineul cu regele Harald, la concertul Nobel şi la susţinerea unei conferinţe de presă, anunţând, că va sta doar o zi, din cele trei, în capitala Norvegiei.

În ceea ce priveşte opinia publică, conform unui sondaj, aceasta este împărţită în două tabere: unii consideră "nepoliticos" gestul preşedintelui american, în timp ce tabăra adeversă este de acord cu decizia acestuia.

Oficialul de la Casa Albă este laureat-surpriză al acestui premiu, acesta fiindu-i înmânat la nouă zile după ce a decis intensificarea operaţiunilor militare în Afganistan, prin trimiterea a 30.000 de soldaţi suplimentari. Referitor la acest lucru, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robbert Gibbs, a declarat că preşedintele Obama va preciza  "în mod sigur coincidenţa între primirea premiului Nobel pentru pace şi decizia de a trimite întăriri în Afganistan".

În ceea ce priveşte decernarea premiului, surpriza a fost cu atât mai mare cu cât preşedintele american a obţinut rezultate slabe în politia externă, iar, în plus, este "moştenitorul" a două războaie de la predecesorul său, George W. Bush, în Iran şi Afganistan.

Pentru această acţiune vor fi mobilizaţi peste 2.000 de poliţişti norvegieni, trăgători de elită şi echipe speciale.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite