VIDEO Obama anunţă retragerea din Afganistan a 33.000 de soldaţi până în vara anului 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Barack Obama a anunţat miercuri seara retragereadin Afganistan a 10.000 de soldaţi, până la sfârşitul anului şi a 33.000 de soldaţi până în vara anului 2012. Acesta şi-a justificat decizia - după aproape zece ani de la atacurile din 11 septembrie 2001 - prin loviturile aplicate reţelei Al-Qaida.

În cursul unui discurs solemn de 13 minute la televiziune, pronunţat de la Casa Albă, el a ordonat repatrierea încă în acest an a 10.000 din cei circa 99.000 de soldaţi aflaţi în prezent în Afganistan.

"Suntem la începutul - dar nu la sfârşitul - eforturilor noastre pentru a termina acest război" , a declarat Obama, după aproape două luni de la eliminarea în Pakistan a lui Osama ben Laden, şeful Al-Qaida, care se servise de Afganistan pentru a pregăti atentatele din 11 septembrie 2001.

Documentele capturate în vila în care a fost ucis Ben Laden arată că Al-Qaida "suferă enorm" şi este "incapabilă să înlocuiască eficient" înalţii demnitari ai reţelei care au fost eliminaţi, a afirmat Obama.

Şeful administraţiei americane a mai spus că, după 10 ani de la începerea intervenţiei care i-a înlăturat pe talibani, există "motive pentru a crede că progrese pot fi făcute" în discuţiile cu talibanii în vederea unei soluţionări politice a conflictului.

Anunţând începerea retragerii forţelor sale din luna viitoare, Obama a optat pentru un calendar mai rapid decât cel preconizat de comandanţii săi aflaţi pe teren, dar care va lăsa încă peste 65.000 de soldaţi americani în Afganistan.

SUA vor continua să ceară Pakistanului să-şi "respecte angajamentele" asumate în lupta împotriva terorismului şi să-i elimine sanctuarele aflate pe teritoriul său, a spus în continuare preşedintele american.

"Nicio ţară nu este mai ameninţată de prezenţa extremiştilor violenţi şi acesta este motivul pentru care vom continua să cerem Pakistanului să-şi accentueze implicarea în stabilizarea şi pacificarea acestei regiuni sfâşiate de război", a subliniat el.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite