Ban Ki-moon salută acordul SUA-Rusia referitor la reducerea arsenalelor nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ban Ki-moon salută acordul SUA-Rusia referitor la reducerea arsenalelor nucleare
Ban Ki-moon salută acordul SUA-Rusia referitor la reducerea arsenalelor nucleare

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a salutat marţi acordul încheiat între Statele Unite ale Americii şi Rusia cu privire la reducerea arsenalelor nucleare ale acestora.

"Acest acord este conform obligaţiilor de dezarmare ale celor două cele mai mari naţiuni nucleare în termenii articolului VI al Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP)", a declarat Ban, aflat în vizită în Irlanda, într-un comunicat dat publicităţii la New York de purtătoarea sa de cuvânt, Michele Montas.

"Secretarul general estimează că acest acord va contribui într-o manieră importantă la procesul de dezarmare nucleară, dar şi la neproliferarea nucleară, în perioada premergătoare Conferinţei de revenire la TNP din 2010, şi ulterior la îndeplinirea obiectivului unei lumi fără arme nucleare", potrivit comunicatului, citat de Agerpres.

Negociatorii ruşi şi americani îşi vor continua discuţiile, pe baza acordului prealabil semnat la Moscova de Obama şi Medvedev, cu scopul de a finaliza un nou tratat care să înlocuiască tratatul istoric START cu privire la reducerea arsenalelor nucleare ale celor două puteri, încheiat la finele Războiului Rece şi care urmează să expire la 5 decembrie anul acesta.

Potrivit AFP, Statele Unite ale Americii şi Rusia posedă în continuare peste 90 la sută din totalul bombelor atomice din lume.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite