Naveta spaţială Atlantis a fost lansată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naveta americană Atlantis a fost lansată luni, spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), cu şase astronauţi la bord, toţi americani, pentru o misiune de 11 zile, informează AFP.

Lansarea a fost efectuată de la Centrul spaţial Kennedy, în apropiere de Cap Canaveral /Florida/, potrivit programului, la 14h28.

Cele două rachete care asigură 80 % din propulsare la începerea ascensiunii s-au separat de navetă după 120 de secunde, căzând în Oceanul Atlantic, de unde vor fi recuperate pentru reutilizare.

Aceasta este prima lansare a navetei reuşită din prima tentativă în acest an, dacă nu se ţine seama de faptul că data iniţială prevăzută pentru lansarea zborului Atlantis a fost amânată din 12 în 16 noiembrie pentru a permite tirul de testare a rachetei Ares-1, posibilă viitoare lansare a capsulei Orion, succesoare a navetei cu începere din 2015.

Toate celelalte lansări în 2009 au fost anulate sau amânate de mai multe ori din motive tehnice sau din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Cele două precedente - ale navetelor Discovery în august şi Endeavour în iulie - au fost lansate la a şasea, respectiv, a cincea tentativă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite