“Aristocrații” de pe Wall Street s-au împrumutat masiv la Rezerva Federală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezerva Federală (FED) a împrumutat 1.200 de miliarde de dolari în 2008 mai multor bănci și instituții financiare de pe Wall Street pentru a evita intrarea SUA în recesiune. Și băncile europene s-au împrumutat de la FED.

Cea mai mare sumă - 103,3 miliarde de dolari - a fost împrumutată de Morgan Stanley, în timp ce Citigroup a luat 99,5 miliarde de dolari, iar Bank of America - 91,4 miliarde de dolari, potrivit "Bloomberg News", care a obținut aceste date după luni de litigii.

"Sunt sume uriașe. Este vorba despre aristocrația finanțelor americane s-ar fi dus de râpă fără fondurile federale", spune Robert Litan, fost oficial al Departamentului de Justiție.

Ajutor pentru băncile europene

Dar nu numai instituțiile bancare din SUA au apelat la FED pentru a face față crizei din 2008. Jumătate dintre primele 30 de instituții - în funcție de sumă - care s-au împrumutat sunt din Europa. Royal Bank of Scotland a luat 84,5 miliarde de dolari, UBS din Elveția - 77,2 miliarde de dolari, iar germanii de la Hypo Real Estate au împrumutat 28,7 miliarde de dolari. Pe listă se mai află belgienii de la Dexia și Société Générale.

De trei ori mai mare ca deficitul

"Cum naiba a putut Rezerva Federală să ajute aceste entități gigantice? Au primit ajutor atunci când oamenii de afaceri din Carolina de Nord și, probabil, din întreaga Americă nu puteau lua un împrumut de la bănci ai căror clienți erau de 15-20 de ani", a spus indignat republicanul Walter B. Jones, din Carolina de Nord, în cadrul unei audieri în Congres în legătură cu aceste împrumuturi.

Vârful de 1.200 de miliarde de dolari, atins la 5 decembrie 2008 este de trei ori mai mare decât deficitul bugetar al SUA în acel an.

Citește și:

Criza datoriei a trecut. Problemele Americii se agravează

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite