Aproximativ două milioane de români au astm şi bronşită cronică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ două milioane de români au astm şi bronşită cronică
Aproximativ două milioane de români au astm şi bronşită cronică

Conform datelor prezentate de Societatea Română de Pneumologie, se estimează că în România sunt două milioane de persoane cu astm şi bronşită cronică, dar această cifră poate fi mult mai mare întrucât sunt numeroase cazuri nediagnosticate.

Preşedintele Societatea Română de Pneumologie, Florin Mihălţan, a declarat luni că este absolut necesar ca presa şi populaţia să cunoască aceste date, pentru a se putea lua, din timp, măsuri.

În România există două milioane de pacienţi diagnosticaţi cu astm şi bronşită cronică (BPOC), dar această cifră este departe de a reprezenta o numărătoare finală, din cauza numeroaselor cazuri nediagnosticate.

Mihălţan a mai precizat că  în lume există 300 de milioane de persoane diagnosticate cu astm, dintre care 30 de milioane în Europa. Tot la nivel european există 13 milioane de pacienţi cu bronşită cronică. În fiecare oră 20-30 de persoane mor din cauza BPOC, în timp ce, pe an, se înregistrează între 200.000 şi 300.000 de decese din cauza bronşitei cronice. La nivel global se estimează că BPOC va deveni, în 2020, a treia cauză a mortalităţii.

Preşedintele Societatăţii Române de Pneumologie a adăugat că majoritatea celor care au BPOC sunt fumători. „Aceia dintre ei care fumează de multă vreme cred că tusea zilnică şi sputa sunt efecte normale ale obiceiului lor, însă nu le consideră simptome de boală. Când ajung în spital când este prea târziu, iar tratamentele pentru bolnavii cronici, care includ mai multe spitalizări pe an, ajung la 1.500 de euro anual”, a mai spus Mihălţan.

Categoria cea mai profund afectată de BPOC este cea a vârstnicilor. Situaţia financiară precară a majorităţii pacienţilor limitează de obicei accesul la tratamente moderne.

În România, trei milioane de pensionari trăiesc cu pensii sub 700 de lei pe lună. Societatea Română de Pneumologie estimează că dintre aceştia cel puţin 500.000 suferă de astm şi BPOC.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite