SUA: Un bărbat de culoare a fost executat pentru că ar fi împuşcat un poliţist. Ultimele cuvinte: "Nu aveam armă!" - VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Troy Davis a fost executat joi
Troy Davis a fost executat joi

Troy Davis a fost executat astăzi, la ora 6.08, ora României, prin injectare, au anunţat autorităţile din penitenciarul Jackson, din Georgia, SUA, potrivit “Le Figaro”.

Davis, un bărbat de culoare de 42 de ani, a fost condamnat la moarte în 1991, după ce a omorât un poliţist alb. Cazul lui a fost intens mediatizat dat fiind faptul că există foarte multe îndoieli în legătură cu vinovăţia lui. Potrivit martorilor care au asistat la execuţia lui, în ultimele cuvinte dinaintea execuţiei, americanul şi-a susţinut, din nou, nevinovăţia.  “Nu a fost greşeala mea, nu aveam armă! Dumnezeu să vă binecuvinteze pe toţi cei care vă pregătiţi să îmi luaţi viaţa”, ar fi spus Troy Davis, potrivit unui ziarist local care a asistat la execuţie.

El s-a adresat familiei poliţistului Mark MacPhail, pentru a cărui ucidere a fost condamnat la moarte: “Tot ce vă cer este să priviţi incidentul mai profund pentru ca să vedeţi adevărul”. Davis le-a cerut prietenilor şi familie lui să continue să lupte pentru el.

Americanul a refuzat ultima masă, la care putea cere să mănânce orice şi-ar fi dorit, şi a preferat să se roage.

La execuţie au asistat fiul şi fratele poliţistului ucis. “Nu este nimic de sărbătorit. Îmi pare rău pentru familia Davis. Sper că înţeleg durerea noastră. O să mă rog pentru liniştea lor”, a declarat presei văduva poliţistului Mark MacPhail.

Ieri, Curtea Supremă din SUA au respins ultimul recurs făcut de avocaţii lui Davis, păstrând decizia de condamnare la moarte. În timp ce se judeca acest ultim recurs aproximativ 700 de persoane s-au adunat în faţa penitenciarului Jackson, încrezătoare că recursul va fi admis. La aflarea veştii condamnării, mulţimea a devenit tăcută.

Peste tot în lume, persoanele care se opun pedepsei capitale s-au adunat cerând eliberarea lui Troy Davis. De altfel, de-a lungul anilor, petiţii semnate de fostul director FBI, papa Benedict al XVI-lea sau fostul preşedinte american Jimmy Carter cereau graţierea lui.

Davis a fost condamnat în 1991 la moarte pentru uciderea, în 1989, a poliţistului Mark MacPhail. Îndoielile privind vinovăţia lui Davis au apărut în ultimii zece ani, după ce şapte, din cei nouă martori au omorului, şi-au retras acuzaţiile.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite