SONDAJ Americanii vor o politică mai fermă faţă de China şi Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obama şi Romney nu s-au menajat în timpul celei de-a doua dezbateri televizate
Obama şi Romney nu s-au menajat în timpul celei de-a doua dezbateri televizate

Americanii se pronunţă, într-un sondaj dat publicităţii vineri, pentru o atitudine mai fermă faţă de China şi Iran în politica externă, un domeniu în care îl consideră pe Barack Obama mai capabil decât adversarul său republican la prezidenţiale, Mitt Romney, informează AFP.

Barack Obama obţine o apreciere mai mare decât contracandidatul său în ce priveşte dosarul nuclear iranian, însă poziţia lui Mitt Romney referitoare la politicile comerciale necesare în relaţia cu China este considerată mai corectă, potrivit acestei anchete realizate de Institutul Pew.

Ultima dezbatere între cei doi lideri politici înaintea scrutinului de la 6 noiembrie, ce va avea loc luni, va fi consacrată tocmai problemelor internaţionale, amintește Agerpres.

Pe ansamblu, 47 la sută dintre persoanele chestionate sunt de părere că preşedintele democrat este mai capabil decât adversarul său în domeniul politicii externe, faţă de numai 43 la sută pentru candidatul republican, indică acest sondaj realizat între 4 şi 7 octombrie pe un eşantion de 1.511 persoane, imediat după prima dezbatere prezidenţială, marcată de o performanţă dezamăgitoare a lui Barack Obama.

Aproximativ o persoană din două (49 la sută) consideră că este mai important să se înăsprească tonul faţă de China în locul consolidării relaţiei cu Beijingul, o răsturnare a trendului în raport cu luna martie 2011.

"Se observă o schimbare a opiniilor în legătură cu China", confirmă Andrew Kohut, preşedintele centrului Pew. "În momentul de faţă, oamenii sunt mult mai favorabili înăspririi tonului în politicile comerciale decât în urmă cu un an", adaugă el.

Cei doi candidaţi au făcut campanie mizând pe o atitudine mult mai agresivă faţă de Beijing şi practicile sale comerciale, chiar dacă Barack Obama s-a pronunţat la preluarea mandatului în favoarea stabilirii unor relaţii bilaterale mai bune.

În ce priveşte Iranul, pentru 56 la sută dintre cei chestionaţi este mai important să se adopte o poziţie fermă împotriva programului nuclear al Teheranului decât să se încerce evitarea unui conflict militar, cu şase procente în plus faţă de luna ianuarie.

Numai 9 la sută dintre persoanele chestionate sunt de părere că problemele internaţionale trebuie să fie prioritare în raport cu chestiunile interne, o scădere semnificativă în raport cu cei 40 la sută care credeau acest lucru în 2007.

"Această scădere este datorată în cea mai mare parte diminuării temerilor legate de terorism", subliniază Andrew Kohut.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite