Protest contra războiului din Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest contra războiului din Afganistan
Protest contra războiului din Afganistan

Un diplomat de rang înalt a devenit, ieri, primul oficial american demisionar în semn de protest faţă de războiul din Afgansitan, gestul său provocând un şoc la Casa Albă.

Matthew Hoh, (36 de ani), fost căpitan de marină, care a luptat în Irak înainte de a deveni angajat al Departamentului de Stat, a demisionat ieri din funcţia de reprezentant principal al SUA în provincia afgană Zabul, considerată un bastion al insurgenţei talibane.

El a declarat că războiul nu face decât să alimenteze insurgenţa. În timp ce preşedintele Barack Obama meditează asupra posibilităţii suplimentării cu câteva zeci de mii de soldaţi a efectivelor militare din Afganistan, Hoh a indicat că vrea să influenţeze opinia publică împotriva acestei măsuri.

Rezerve şi dubii

În scrisoarea de demisie, făcută publică ieri, Hoh îşi exprimă îndoielile faţă de necesitatea războiului.

“Nu mai înţeleg şi mi-am pierdut încrederea în scopurile strategice ale prezenţei SUA în Afganistan. Am rezerve şi dubii faţă de strategia noastră curentă, precum şi faţă de cea planificată pentru viitor, dar demisia mea este cauzată de lipsa unor motive şi a unui scop final clare”, scrie el.

“Nu sunt un pacifist sau un hippiot care fumează iarbă şi vrea ca întreaga lume să se iubească. Vreau doar ca oamenii din Iowa, din Arkansas, din Arizona să spună deschis deputaţilor lor că trimiterea mai multor soldaţi pe câmpul de luptă nu ar fi o alegere bună”, a spus Hoh.

Richard Holbrooke, reprezentantul special al administraţiei Obama pentru Afganistan şi Pakistan, a declarat pentru “Washington Post” că nu este de acord că războiul “nu merită să fie dus”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite