Acuzaţii în atentatul de la 11 septembrie vor ca Barack Obama şi George W. Bush să depună mărturie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
World Trade Center, 11 septembrie 2001
World Trade Center, 11 septembrie 2001

Avocaţii acuzaţilor de atentatul de la 11 septembrie au solicitat ca opt înalţi responsabili americani, printre care Barack Obama şi George W. Bush, să depună mărturie în faţa instanţei, susţinând că discursurile lor "incendiare" timp de 10 ani au afectat echitatea procesului, transmite AFP.

Într-un document publicat joi pe site-ul de Internet al instanţelor militare, avocaţii a trei din cei cinci acuzaţi le solicită unor opt înalţi responsabili să depună mărturie în cadrul procedurilor, o cerere deja respinsă de acuzare.

Avocaţii apreciază că "difuzarea declaraţiilor incendiare ale responsabililor politici în cursul ultimilor zece ani a creat o influenţă excesivă" susceptibilă să afecteze echitatea procesului, conform acestui document.

Numele lui Barack Obama, George W. Bush şi Joe Biden figurează în recursul care vizează eliminarea acuzaţiilor aduse inculpaţilor. "Abandonul acuzaţiilor este singurul tratament " posibil în faţa acestor declaraţii de "o influenţă excesivă", se poate citi în document.

Însă acuzarea s-a opus deja acestor mărturii, a precizat într-un comunicat Walter Ruiz, avocatul sauditului Mustafa al-Hussaui.

Acesta reclamă că în justiţia militară, spre deosebire de instanţele normale, procurorii "controlează accesul martorilor la Guantanamo şi decid ce mărturii furnizează apărării".

Ruiz a declarat că a depus un recurs pentru ca judecătorul militar "să impună mărturiile celor opt martori" în cadrul unei audieri preliminare prevăzută pentru luna iunie sau în scris, notează Mediafax.

"În cursul ultimilor 10 ani, în timpul administraţilor celor doi preşedinţi, aceşti acuzaţi au fost constant descrişi ca ?bandiţi?, ?criminali? şi ?terorişti? care au ?planificat atentatele de la 11 septembrie?", asigură avocaţii.

"Publicul poate concluziona că acest sistem de tribunale militare există numai cu scopul de a impune pedeapsa cu moartea acestor acuzaţi", adaugă ei.
Cinci bărbaţi au fost acuzaţi formal la 5 mai la Guantanamo de uciderea a 2.976 de persoane în cadrul atentatelor din 11 septembrie 2001 şi se confruntă cu pedeapsa cu moartea.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite