14 state americane atacă în instanţă reforma sănătăţii susţinută de Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de 14 state federale americane au sesizat ieri justiţia în legătură cu legea reformei sistemului de asigurări de sănătate, la câteva minute după promulgarea sa de preşedintele american Barack Obama. Cele 14 state susţin că legea este anticonstituţională.

"Această acţiune în justiţie vizează să avertizeze Guvernul federal că Florida nu va permite ignorarea sau dispreţuirea dreptului constituţional al cetăţenilor săi, nici suveranitatea statului nostru", a declarat  Procurorul General al acestui stat din sud-estul ţării, Bill McCollum.

McCollum, un republican care candidează în noiembrie pentru postul de guvernator de Florida, contestă în special o dispoziţie a legii adoptate duminică în Congres, care îi obligă pe americani să încheie o asigurare de sănătate, în caz contrar riscând să plătească o amendă anuală.

Lui i s-au alăturat colegi din alte 12 state: South Carolina, Nebraska, Texas, Utah, Pennsylvania, Washington, North Dakota, South Dakota, Colorado, Alabama, Michigan şi Louisiana. Virginia a intentat propria sa acţiune împotriva legii.

"Niciodată în istoria noastră cetăţenii nu au fost obligaţi de administraţia federală să cumpere un bun sau un serviciu", a spus Procurorul General din Virginia, Ken Cuccinelli.

Obama este sigur de succes


Casa Albă crede că va avea câştig de cauză în justiţie, în faţa acestei provocări.

Purtătorul său de cuvânt, Robert Gibbs, este de părere că se întămplă frecvent ca legi importante să fie combătute în justiţie. Reforma sistemului de asigurări medicale beneficiază "de precedente anterioare care arată că este conformă cu Constituţia", a declarat el, luni.

Potrivit profesorului de drept Jonathan Siegel, de la Universitatea George Washington, este probabil ca plângerea celor 14 state să ajungă la Curtea Supremă, pentru că, în opinia sa, nici un răspuns clar nu tranşează problema capacităţii statului federal de a obliga sau nu persoane particulare să cumpere un anumit bun sau serviciu.

"Cred că legea este constituţională, dar nu sunt sigur 100%", a declarat el.

Noua lege schimbă radical sistemul de sănătate

Noua lege care îşi propune schimbarea radicală a sistemului asigurărilor medicale va permite accesul la tratament pentru circa 32 de milioane de americani care în prezent nu beneficiază de acest drept. Obiectivul este ca 95% dintre americanii cu vârsta de până în 65 de ani să aibă o asigurare în caz de boală. Cei mai în vârstă sunt deja protejaţi prin sistemul de asigurare publică, Medicare.

Companiiile de asigurări nu vor mai putea refuza să acopere o persoană bolnavă, iar firmele mici vor fi încurajate să încheie asigurări medicale angajaţilor.

De asemenea, noua lege obligă persoanele particulare să-şi facă o asigurare privată, în caz contrar riscând să plătească o penalitate anuală.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite