VIDEO „Tea Party“, o revoluţie în politica SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membri ai mişcării „Tea Party“, îmbrăcaţi ca pe vremea  Declaraţiei de Independenţă, s-au reunit în februarie  la Nashville
Membri ai mişcării „Tea Party“, îmbrăcaţi ca pe vremea Declaraţiei de Independenţă, s-au reunit în februarie la Nashville

Un puternic curent conservator radical, ce are capacitatea de a mobiliza zeci de mii de oameni, a luat naştere în SUA în ultimul an. Pentru republicani, noul fenomen reprezintă o capcană. A-l ignora e riscant, la fel şi a cocheta cu el.

Mişcarea „Tea Party" se referă la o serie de proteste spontane desfăşurate în ultimul an în diferite locuri din SUA ca parte a unei „revolte" din ce în ce mai coordonate împotriva impozitelor şi, în general, a reformelor administraţiei Obama. Protestele disparate au culminat cu o convenţie naţională ce a avut loc la 4 februarie la Nashville (Tennessee). Numele „Tea Party" face trimitere la Revoluţia americană, al cărei start a fost dat de revolta spontană a coloniştilor din Boston, din 1773, faţă de taxele pe ceai impuse de Marea Britanie. Coloniştii au aruncat atunci tone de ceai în Golful Boston.

Mai citiţi şi:

SUA rescriu hărţile, din corectitudine politică

VIDEO Joe Biden: "Este uşor să fii vicepreşedinte. Nu trebuie să faci nimic"

Congresul din Nashville a adunat circa 600 de oameni de orientare conservatoare, cei mai mulţi de vârstă mijlocie, care au plătit 549 de dolari pentru un bilet de intrare.

Această mişcare nu exista cu un an în urmă. Acum este, după aprecierea unor analişti, cea mai puternică forţă din politica americană, scrie revista „The Economist". La 12 septembrie, la Washigton DC, „Tea Party" a mobilizat circa 75.000 de protestatari. A fost cel mai mare protest desfăşurat vreodată în capitala americană şi cea mai mare demonstraţie împotriva administraţiei Obama. „Tea Party" este unul din motivele pentru care republicanii ar putea fi mai puţin receptivi la apelul lui Obama către un compromis politic în Congres.

„Salvarea Americii"

Convenţia de la Nashville a arătat clar că membrii ei nu sunt interesaţi de mici modificări la planul lui Obama de reformare a sistemului de sănătate, la programele privind bugetul sau clima. Aşa cum sugerează şi numele, ei se consideră revoluţionari sau contrarevoluţionari.

Ei vor „să salveze" America, despre care spun că a apucat-o pe un drum greşit, de mai multe generaţii. Membrii mişcării susţin că administraţiile succesive au supradimensionat guvernul federal, au călcat în picioare Constituţia şi drepturile statelor şi ale indivizilor. Chiar şi după o săptămână de lucrări şi discursuri, e greu de spus care este structura, scopurile şi ideologia acestei mişcări, după cum scrie „The Economist".

Membrii săi spun că este o mişcare spontană a oamenilor de rând, şi nu o creaţie secretă a republicanilor, destinată scopurilor electorale. Spun că este foarte descentralizată şi compusă, în principal, din oameni care nu au mai făcut până acum politică. Nu are o platformă oficială şi nu are structuri naţionale sau lideri.

Convenţia „Tea Party"

Nation, de la Nashville, a fost numai una dintre multele mişcări „Tea Party" care au răsărit spontan în toată America. Membrii ei par a învăţa politica şi a-şi perfecţiona tacticile din mers.

„O revelaţie negativă"

Mulţi dintre participanţi spun că ultimul an, în care Obama a cheltuit enorm, mărind deficitul bugetar, a fost pentru ei un fel de „revelaţie negativă", care i-a făcut să vadă cât de rău merge ţara. „Dintr-odată m-am trezit", a declarat una dintre participantele la convenţie, Kathleen Gotto, din Colorado Springs.

Un alt participant, Tom Tancredo, fost congresmen republican de Colorado şi candidat la preşedinţie, a smuls aplauze furtunoase atunci când a mulţumit lui Dumnezeu că Obama l-a învins pe McCain în 2008. El spune că, dacă ar fi câştigat McCain, America şi-ar fi continuat lungul drum spre stânga, care a început de la Franklin Roosevelt.

„Timp de decenii, America a fost ca broasca proverbială care fierbea fără să-şi dea seama. Dar când Barack Hussein Obama a venit la putere a încălzit cazanul atât de tare încât alegătorii s-au trezit în sfârşit şi au început să sară afară", a spus el.

Sarah Palin, lider de facto?

Sarah Palin

Sarah Palin, fosta candidată a republicanilor la vicepreşedinţie, s-a remarcat drept un fel de „patron neoficial" al mişcării „Tea Party". Ea a participat la convenţia de la Nashville, unde a ţinut un discurs acid la adresa lui Barack Obama. Deşi a concentrat atenţia mass-media, ea a avut totuşi agilitatea de a nu se pretinde, deschis, lider al mişcării, care, prin definiţie, nu are şi nu doreşte lideri. Totuşi, entuziasmul provocat de ea în sală şi faptul că mulţi activişti ai „Tea Party" veniseră acolo special pentru a o vedea au sugerat că ar putea deveni lider, pe viitor.

Mulţimea i-a scandat numele, entuziasmată, îndemnând-o să candideze la preşedinţie. "America e gata de o nouă revoluţie, iar voi sunteţi parte din ea", a declarat Palin în faţa celor peste 1.000 de participanţi.

O mişcare împotriva „republicanilor cu numele"

Dacă mişcarea „Tea Party" s-ar limita la discursuri furioase nu ar prezenta, poate, un pericol la adresa actualei strucuri politice americane. Dar ea are puterea de a mobiliza un număr mare de oameni, iar acum se concentrează pe alegerile din noiembrie. Scrutinul vizează toate cele 435 de locuri în Camera Reprezentanţilor şi 36 din cele 100 de locuri ale Senatului.

Mii de oameni s-au strâns la Washington, în septembrie, la chemarea „Tea Party“, pentru a demonstra împotriva „mincinosului-suprem“  Barack Obama

Mii de oameni s-au strâns la Washington, în septembrie, la chemarea „Tea Party“, pentru a demonstra împotriva „mincinosului-suprem“  Barack Obama

La Nashville, participanţii au fost iniţiaţi în practici precum folosirea Facebook sau Twitter pentru a răspândi idei, a aduna bani şi a mobiliza alegătorii, astfel încât „adevăraţii conservatori" să-i poată provoca pe democraţi şi pe „republicanii numai cu numele" .

Organizatorii au promis înfiinţarea unui comitet politic de acţiune pentru a recruta şi a susţine candidaţi care promovează impozite mai mici ori o administraţie mai redusă.

Mişcarea a făcut deja victime. Anul trecut, ea a forţat un republican moderat să iasă din cursa pentru alegerile pentru cel de-al 23-lea district al New-Yorkului. În plus, Tea Party şi-a atribuit meritul de a fi contribuit decisiv la alegerea republicanului Scott Brown, luna trecută, în Massachussetts, un stat prin excelenţă democrat.

Dilema republicanilor

Orice congresman republican tentat să trădeze contrarevoluţia răspunzând chemărilor lui Obama pentru un compromis va fi luat drept ţintă. Unii dintre cei prezenţi la Nashville au avut o atitudine radicală. Astfel, Tom Tancredo a acuzat imigranţii de faptul că au îngropat valorile iudaice şi creştine ale Americii. Andrew Breitbart, fondatorul site-ului de ştiri Breitbart.com, s-a alăturat discuţiei privind „mass-media ostilă cumpărată de extrema stângă". A ridicat în picioare întreaga audienţă, care se întorsese către reporterii şi cameramanii din spatele sălii, agitându-şi pumnii.

Asemenea manifestări ar putea să-i înflăcăreze pe unii conservatori, dar prezintă pericolul de a nu fi pe placul alegătorilor de centru. Republicanii riscă ţinându-se la distanţă. Dar a se alătura acestei mişcări ar fi la fel de riscant.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite