Noua strategie de securitate naţională a Ungariei acordă prioritate maghiarilor din statele vecine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la Budapesta a adoptat strategia de securitate naţională a Ungariei, care acordă prioritate comunităţilor maghiare din statele vecine, a informat marţi Gazeta Ungară, citată de agenţia MTI.

Decretul, care intră în vigoare miercuri, stabileşte obiectivele naţionale şi defineşte mijloacele guvernamentale prin care Ungaria îşi poate promova interesele de securitate în calitate de stat membru al Uniunii Europene şi al NATO.

Strategia menţionează că Ungaria, ca o ţară deschisă din punct de vedere geografic şi politic, este vulnerabilă la întreruperi ale alimentării cu energie, iar securitatea mediului este de asemenea supusă riscului. Securitatea ţării poate fi de asemenea pusă în pericol de o criză economică externă.

Conform strategiei, riscul unui atac cu arme tradiţionale împotriva Ungariei sau a aliaţilor săi este neglijabil, dar unele riscuri şi ameninţări necesită atenţie. Stabilitatea anumitor regiuni învecinate este fragilă, iar conflictele regionale ar putea declanşa un răspuns militar. Extinderea globală a terorismului şi a armelor de distrugere în masă sporesc instabilitatea şi reprezintă o provocare tot mai mare pentru sistemul euro-atlantic şi Ungaria.

Pentru securitatea Ungariei, stabilitatea şi promovarea valorilor democratice de-a lungul graniţelor de est şi de sud este esenţială. Politica de vecinătate a Ungariei caută integrarea deplină a tuturor vecinilor săi în Uniunea Europeană, se mai arată în document.

Ungaria consideră de asemenea că comunităţile maghiare ar trebui să rămână şi să prospere în ţările lor şi să beneficieze de o formă de autonomie adecvată situaţiei lor. Prin legăturile sale cu comunităţile etnicilor maghiari şi susţinând eforturile lor, Ungaria contribuie la stabilitatea din regiune şi consolidează relaţiile de vecinătate, potrivit strategiei.

Partea referitoare la securitatea cibernetică sugerează că provocările se vor multiplica şi vor deveni mai urgente şi, prin urmare, Ungaria ar trebui să încerce să consolideze securitatea sistemelor informatice împreună cu partenerii săi.

În ceea ce priveşte extremismul, strategia afirmă că o consolidare a monopolului statului asupra măsurilor de aplicare a legii ar putea reuşi suprimarea grupărilor extremiste. Dar pentru un rezultat sustenabil, problemele sociale care stau la baza simpatiei faţă de extremism trebuie tratate eficient.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite