Baku, un cuib de spioni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala Azerbaidjanului musteşte de „băieţi cu ochi albaştri": americani, israelieni, iranieni, ruşi, chinezi, pakistanezi. Care sunt motivele

La fel ca şi Casablanca în anii 40, Baku e un cuib de spioni. Fostă republică sovietică marea producătoare de petrol şi gaze şi având o frontieră extinsă cu Iranul, Ayerbaidjanul e punct de „atracţie" pentru multe state. Capitala sa, Baku, a devenit astfel în prezent ceea ce era Casablanca în timpul celui de-al Doilea Război Mondial sau Viena şi Berlinul în timpul Războiului Rece. Îşi duc traiul pe acolo spioni americani, israelieni, iranieni, ruşi, chinezi, pakistanezi, indieni, armeni ş.a.m.d., potrivit televiziunii americani MSNBC.
„Baku a devenit azi locul de confruntare în privinţa Iranului", explică Ariel Cohen, expert la think-tankul Heritage Foundation. „Fenomenul se explică prin faptul că Azerbaidjanul şi Iranul nu îşi impun vize, iar serviciile de informaţii iraniene sunt extrem de agresive în această ţară", adaugă analistul.

„Azerbaidjan e kilometrul zero pentru spionajul mondial", scria şi „The Times", citând un agent israelian care acţionează în Azerbaidjan.

Aglomeraţia de „băieţi cu ochi albaştri" provoacă însă şi incidente. În martie, serviciile de securitate azere au arestat 22 de persoane care se antrenaseră în Iran pentru a lansa atacuri contra ambasadelor americane şi israeliene. Cu trei luni înainte, fuseseră arestate alte două persoane care plănuiau să asasineze profesorii unei şcoli evreieşti.

„Iranienii acţionează fără să se mai ascundă. Vor ca toaă lumea să ştie că sunt acolo", e de părere Arastun Orujl, director al Centrului de cercetare Est-Vest din Baku. „Israelienii sunt mai subtili, la fel şi americanii. Dar toată lumea ştie că acţionează aici", mai spune acesta.
Israelul şi Azerbaidjanul şi-au dezvoltat în ultima vreme relaţiile strategice şi economice, ceea ce nu convine Iranului, aflat în imediata vecinătate. „Foreign Policy" scria chiar la un moment dat că Israelul ar putea folosi bazele aeriene azere în cazul unui raid contra Iranului.

Azerbaidjanul nu e important pentru Israel doar din raţiuni geografice, notează Slate.fr. Există şi raţiuni politice, etnice şi militare. Milioane de oameni care trăiesc în nordul Iranului sunt de etnie azeră. Iar în ultimii ani, Azerbaidjanul a preferat să se alieze cu occidentalii şi în special cu Statele Unite. „Este unul dintre primele state care au susţinut SUA după atentatele din septembrie 2001", notează Gerald Frost, director al Centrului de informaţii Caspica. Un ultim semn al acestei încrederi reciproce este faptul că Israelul a instalat anul trecut pe teritoriul azer o fabrică de asamblare de drone şi a vândut autorităţilor de la Baku echipament militar sofisticat în valoare de 1,6 miliarde de dolari.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite