Noul premier: "Vin vremuri dificile"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucuria victoriei va fi de scurtă durată pentru conservatorii spanioli. Ajutat de majoritatea absolută pe care a obţinut-o, noul guvern ce va fi condus de Mariano Rajoy, liderul partidului şi fost ministru de Interne, va trebui să implementeze măsuri de austeritate dure pentru a împiedica scufundarea Spaniei în criza datoriilor.

"Vin vremuri dificile", le-a spus Rajoy spaniolilor în discursul de după aflarea rezultatelor. El şi-a avertizat compatrioţii să nu aştepte "miracole" în lupta contra crizei economice. "Vocea Spaniei trebuie să fie din nou respectată la Bruxelles şi la Frankfurt. Vom înceta să mai fim parte a problemei şi vom deveni parte a soluţiei", a mai promis Rajoy, care îşi va prelua oficial mandatul peste aproximativ o lună. Inamicii săi vor fi şomajul, datoria externă şi stagnarea economică, a mai promis el.

Foarte mult spaţiu de manevră nu are la dispoziţie. Costul la care se împrumută Spania a crescut săptămâna trecută până aproape de 7%. Ajunse în acest punct, alte state europene s-au văzut nevoite să apeleze la ajutor financiar de urgenţă. Primul test al victoriei conservatorilor va veni marţi, când Spania va emite un alt lot de obligaţiuni pentru a face rost de bani.

Însă nu va depinde de sprijinul altor partide, chiar dacă acestea vor face presiuni pentru menţinerea actualului sistem de sănătare şi de educaţie. Partidele mici (inclusiv Stânga unită, care include fostul partid comunist) au obţinut în total 54 de locuri în viitorul Parlament.

Rajoy a evitat să explice exact de unde va tăia cheltuielile publice, dar a promis să reducă deficitul de la 6 la 4,4% (circa 17 miliarde de euro) până anul viitor, ceea ce implică măsuri drastice, scrie Reuters.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite