O soluţie impusă în Kosovo va înrăutăţi situaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezent la reuniunea diplomaţiei române, ministrul de externe al Serbiei, Vuk Jeremic, a explicat, pentru "Adevărul", cum vede Belgradul soluţionarea unui dosar care dezbină Uniunea

Prezent la reuniunea diplomaţiei române, ministrul de externe al Serbiei, Vuk Jeremic, a explicat, pentru "Adevărul", cum vede Belgradul soluţionarea unui dosar care dezbină Uniunea Europeană.

Adevărul: Ultima reuniune consacrată viitorului provinciei Kosovo, desfăşurată la Viena, nu lasă să se întrevadă un acord între Belgrad şi Priştina. Cum apreciaţi că se va rezolva această criză?

Vuk Jeremic: Întâlnirea de la Viena a fost prima din runda de negocieri sub conducerea troicii din Grupul de Contact. Cred că a fost un pas în direcţia bună, că am făcut anumite progrese.

În primul rând, am căzut de acord asupra negocierilor directe (cu partea albaneză - n.r.). Belgradul a considerat întotdeauna acest lucru foarte important, pentru că noi credem că se va ajunge la o soluţie de compromis, acceptată de ambele părţi. Eu sunt în continuare optimist în legătură cu găsirea unei soluţii de compromis, deşi nu va fi uşor.

Cred că trebuie să existe voinţă politică pentru a se ajunge la un rezultat. Dacă va exista voinţă politică, va exista şi un rezultat satisfăcător în ceea ce priveşte viitorul Europei. Să sperăm că Europa şi comunitatea internaţională vor privi situaţia dintr-o perspectivă strategică, în aşa fel încât oamenilor să le fie mai bine, nu să înrăutăţească situaţia. De aceea şi negociem. Orice soluţie impusă nu va face altceva decât să ducă la deteriorarea actualei stabilităţi. Trebuie să găsim o soluţie de compromis, trebuie să facem ceea ce trebuie făcut, indiferent cât va dura.

- Chiar crede Belgradul în acest compromis?
- Eu, personal, cred în acest compromis. Există multe conflicte în lume, iar acesta poate este cel mai dificil. Refuz să cred că diferenţele de opinie între sârbi şi albanezi sunt mai mari ca în restul lumii. Nu cred că relaţia dintre sârbi şi albanezi este imposibil de rezolvat, de vreme ce conflictul dintre israelieni şi palestinieni se poate rezolva pentru că sunt vecini.

Sau că protestanţii şi catolicii din nordul Irlandei sunt foarte apropiaţi, şi de aceea a meritat efortul pentru obţinerea păcii, în timp ce sârbii şi albanezii nu merită acelaşi lucru. Aşa că e posibil să se ajungă la un compromis. Întrebarea este dacă există deschidere spre acest compromis, sau energie, sau voinţă politică care să fie învestite în găsirea unui compromis. Eu cred că merită.

Mai ales spre binele Uniunii Europene. Există trei jucători din afara regiunii care sunt implicaţi aici: ruşii, americanii şi europenii. Cei care, în opinia mea, trebuie să manifeste cel mai mare interes pentru găsirea unei soluţii sunt europenii. Noi suntem o ţară europeană, şi dacă obiectivul strategic este stabilitatea în Balcanii de Vest şi integrarea Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană, atunci Uniunea Europeană trebuie să-şi demonstreze capacitatea de a se impune în această direcţie. Din nefericire, aceasta nu s-a întâmplat până acum.

Serbia e o ţară democratică, care face eforturi pentru reconciliere, vrea să fie parte a Uniunii Europene şi a familiei euroatlantice lărgite. Dacă Serbia spune că nu e gata să renunţe la integritatea teritorială, aşa cum ar face orice ţară normală şi civilizată, atunci ne aşteptăm ca această poziţie să fie înţeleasă, în termeni civilizaţi şi democratici. Ştiu că nu e uşor, dar nu e vina noastră că, în ultimele 14 luni, negocierile au fost conduse în aşa fel încât să se ajungă la un rezultat stabilit dinainte.

Toată lumea spune că albanezii nu se vor mulţumi decât cu independenţa. Ei bine, realitatea e că această independenţă nu poate fi legitimă pentru că este ilegală, iar întrebarea este: "Care e preţul pe care suntem gata să-l plătim?" Cred că preţul pe care comunitatea internaţională va trebui să-l plătească va fi prea mare dacă anumiţi membri-cheie ai comunităţii internaţionale se vor hotărî să ia o decizie unilaterală. Este o situaţie foarte periculoasă, o situaţie care ne-ar lăsa fără reguli.

Dacă există un grup de oameni ale căror pretenţii politice nu sunt satisfăcute, şi acel grup ameninţă că va face uz de violenţă, asta se numeşte terorism. Deci nu cred că aceste ameninţări care se fac auzite acum în Kosovo (declararea unilaterală a independenţei - n.r.) trebuie luate în seamă, pentru că trăim într-o lume care are nişte valori. Noi facem eforturi pentru a intra în UE, iar dacă şi ei aspiră la aceleaşi valori, atunci trebuie să se poarte în consecinţă.

- Cum vedeţi viitorul coaliţiei de la Belgrad în cazul în care provincia Kosovo îşi va declara unilateral independenţa?
- Democraţia va fi serios ameninţată, dacă va exista un curs unilateral de acţiuni susţinut de lumea liberă şi democrată. Dacă lumea liberă şi democrată acţionează nedemocrat, începi să-ţi pui întrebări serioase asupra capacităţii de susţinere a unor asemenea acţiuni şi a viziunii noastre de democratizare a societăţii, de integrare în structurile atlantice. Aş fi îngrijorat nu numai pentru soarta coaliţiei, ci şi pentru cea a democraţiei însăşi.

- Moscova, aliat tradiţional al Belgradului, a lăsat recent să se înţeleagă că nu respinge divizarea Kosovo. Credeţi că Rusia va susţine Serbia până la capăt în dosarul kosovar?

- Rusia ne-a fost aliat tradiţional şi prieten. Rusia este astăzi unul dintre partenerii noştri economici cheie, inclusiv în sectorul energetic. Nu suntem singura ţară din Europa care are o asemenea relaţie cu Rusia, dar asta nu înseamnă că nu avem o orientare strategică spre familia europeană.

Pot să vă spun că am vorbit cu mulţi ruşi care ne încurajează pe drumul european, vor să facem parte din Europa. Mulţi oameni întreabă dacă aceste două drumuri sunt reconciliabile. Cred că da. Poţi fi prieten cu Rusia şi membru al UE. În ceea ce priveşte susţinerea pentru Kosovo, răspunsul este da. Rusia este o ţară mare, cu o linie proprie, şi Rusia nu va susţine o soluţie a Consiliului de Securitate pe care nu o susţine şi Belgradul. Mă aştept să ne susţină până la capăt şi cred că are o contribuţie folositoare la menţinerea stabilităţii şi păcii în regiune.

Sprijin de la Bucuresti

Apreciez foarte mult poziţia guvernului român, poziţiile de principiu ale instituţiilor statului când vine vorba despre acest subiect. Sunt mulţi cei care spun că "România vă susţine, dar la sfârşit va trebui să existe o decizie europeană unică". Noi respectăm nevoia unei unităţi europene, ca ţară europeană, care aspiră să intre în UE.

Cred că vocea României este foarte importantă, pentru că România e cea mai puternică ţară din regiune, membră NATO şi UE, are multe de spus şi dreptul de a spune în forurile de la Bruxelles. Cuvintele înţelepte ale României ar fi luate în seamă. Puteţi să continuaţi să vorbiţi despre noi cu prietenii voştri din Bruxelles, şi să-i ajutaţi să înţeleagă mai bine.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite