Stare de urgenţă în Slovacia după ce mii de doctori şi-au dat demisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Slovacia a declarat stare de urgenţă în cel puţin 15 spitale după ce mii de doctori şi-au dat demisia simultan. Dacă nu vor rămâne în posturi, doctorii riscă amenzi sau închisoarea.

Medicii slovaci au ales acest gest extrem din cauza salariilor extrem de scăzute. Starea de urgenţă a fost decretată de premierul Iveta Radicova, pentru a se asigura că sistemul public de sănătate nu este compromis în totalitate. Au fost adoptate măsuri de urgenţă pentru 15 spitale din ţară, inclusiv două clinici din capitala Bratislava, scrie presa britanică. Măsurile, în cazul stării de urgenţă, se referă la a obliga medicii să stea la posturi, în caz contrar urmând să fie amendaţi sau chiar condamnaţi la închisoare.

Circa 2.000 de doctori (un sfert din număriul total de medici care lucrează în această ţară) care lucrau în spitale de stat şi-au dat demisia, ce devine efectivă de la 1 decembrie. Doctorii au spus că nu vor ezita să plece din sistem dacă cererile de majorare a salariului nu le sunt îndeplinite. Cel mai probabil, nu se va ajunge la un compromis, având în vedere diferenţele uriaşe între ceea ce doresc doctorii şi ceea ce e dispus guvernul să le ofere. Cabinetul Radicova a propus o creştere salarială lunară de 300 de euro, însă sindicatul nu se mulţumeşte cu mai puţin de 700 de euro creştere lunară.

Salariul mediu al unui doctor cu vechime mică se situează între 550 şi 600 de euro, în timp ce un medic cu experienţă, specializat, câştigă între 1.000 şi 1.200 de euro lunar.

Premierul Iveta Radicova a fost de acord că salariile medicilor sunt "inadecvate", dar a precizat că guvernul nu îşi poate permite să crească oferta din pricina crizei datoriilor din Europa. Slovacia face parte din zona euro.
Ministrul Sănătăţii, Ivan Uhliarik, este la fel de pesimist şi nu crede că foarte mulţi doctori se vor răzgândi şi vor accepta oferta Guvernului. El a cerut ţărilor vecine să trimită Slovaciei în ajutor doctori de toate specializările. Există o penurie de chirurgi, anestezişti, neonatologi.

Ameninţările nu au efect. Doctorii nu renunţă

Organizaţia medicilor din Slovacia a condamnat decizia Guvernului de a impune starea de urgenţă şi a avertizat că ameninţarea nu va avea niciun efect. Organizaţia a cerut însă demisia Ministrului Sănătăţii, Ivan Uhliarik. Planul de a impune starea de urgenţă pentru a-i obliga pe medici să rămână în posturi şi după 1 decembrie a fost adoptat la propunerea ministrului Sănătăţii, precizează "Slovak Spectator".

Măsura nu a avut, într-adevăr, niciun efect . Sau a avut cel mult unul neglijabil. Doar 40 de doctori din cei 2.000 care şi-au depus demisiile au decis să se întoarcă, urmând să primească, în schimb, încă 300 de euro la salariul lunar.

Sprijiniţi în faţa legii

"Având în vedere că declararea stării de urgenţă este neconstituţională şi ilegală, vă vom ajuta să vă cereţi drepturile în instituţiile internaţionale", se arată într-un comunicat al Asociaţiei Sindicatelor Medicale. Asociaţia îi sfătuieşte pe doctorii "care lucrează într-un stres extraordinar din cauză stării de urgenţă" să îşi avertizeze angajatorul ce riscuri implică pentru pacient munca sub presiune. Iar angajatorii ar trebui să semneeze o declaraţie că îşi asumă întreaga responsabilitate, inclusiv penală, pentru consecinţele acestor presiuni.

Slovacii, supăraţi pe medici
Majoritatea slovacilor nu sunt de acord cu gestul extrem al medicilor. Circa 60% dintre slovaci dezaprobă protestul, potrivit unui sondaj făcut de agenţia Polis.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite