România decide să nu expulzeze diplomaţi sirieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele din vest şi-au retras ambasadorii sau întregul personal diplomatic din Siria. România l-a chemat pe însărcinatul cu afaceri sirian pentru a-i comunica "indignarea" faţă de masacrul de la Houla, în care au murit zeci de copii şi pentru a cere "încetarea violenţelor".

Ministerul de Externe l-a convocat ieri pe însărcinatul cu afaceri al Republicii Arabe Siriene la Bucureşti. Nu a existat însă nicio expulzare, cum s-a întâmplat în mod coordonat în Europa occidentală.

Potrivit comunicatului MAE remis redacţiei, secretarul de stat Dan Petre "a condamnat ferm violenţele incalificabile comise, recent, în localitatea Houla, în apropierea oraşului Homs, soldate cu moartea a peste 100 de persoane, dintre care aproape jumătate copii. Secretarul de stat Dan Petre a exprimat profunda indignare faţă de astfel de acte, care sunt de natură să ameninţe inclusiv stabilitatea şi securitatea regională". Amintim că marţi şase state europene (Franţa, Germania, Marea Britanie, Spania, Bulgaria şi Italia) , plus SUA, Canada şi Australia au expulzat reprezentanţii diplomatici sirieni din aceste ţări, în semn de protest faţă de masacrul de la Houla. Pe 14 februarie, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care cerea tuturor statelor membre UE să-şi retragă ambasadorii din Siria.

Măsura a fost urmată de Franţa, Olanda, Marea Britanie, Italia. România şi-a retras doar personalul auxiliar.
În urmă cu două săptămâni, ministrul de Externe Andrei Marga declara că România nu îşi retrage diplomaţii deoarece ambasada joacă un rol important în rezolvarea problemelor cetăţenilor români. "Iar dintre statele UE ţara noastră are probabil cea mai mare comunitate de cetăţeni în Siria", a precizat ministrul Marga.

Ieri, "MAE român a făcut apel la regimul sirian să înceteze de urgenţă orice formă de violenţă şi a solicitat punerea în aplicare cu rigurozitate si în întregime a planului emisarului comun al ONU şi Ligii Statelor Arabe, Kofi Annan", se mai arată în comunicatul MAE.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite