România începe să-şi evacueze cetăţenii din Siria. Celulă de criză în MAE pentru românii din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe românce căsătorite cu sirieni s-au întors joi din Homs, oraşul sirian aflat sub asediul forţelor armate. Româncele au povestit AFP prin ce au trecut.

În urmă cu câteva zile, MAE român anunţa că va menţine deschisă ambasada de la Damasc pentru a le veni în ajutor celor câtorva mii de români aflaţi în această ţară. Au fost pregătite şi mai multe planuri de evacuare, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, precizând că este în contact cu toate ţările vecine Siriei.

Joi seara, Ministerul de Externe român a anunţat că a fost creată o celulă de criză. „Activitatea celulei de criză va consta în gestionarea aspectelor care decurg din evoluţia situaţiei politice şi de securitate din Siria, inclusiv în ceea ce priveşte situaţia cetăţenilor români, coordonarea mecanismului de consultare inter-instituţională, precum şi cu partenerii externi". MAE informează că structura va interveni la nivel consular pentru românii aflaţi în Siria.

Ministerul Afacerilor Externe solicită cetăţenilor români prezenţi pe teritoriul Siriei să contacteze Ambasada României la Damasc pentru a-şi înregistra prezenţa şi transmite coordonatele, precum şi pe cele ale rudelor lor, astfel încât, în eventualitatea unei situaţii de urgenţă, să poată beneficia, la cerere, de asistenţa statului român, se mai arată în comunicat.

Situaţia din Homs văzută de româncele căsătorite cu sirieni

Tot joi, AFP a publicat un interviu cu mai multe românce (soţii de sirieni) abia întoarse la Bucureşti din infernul din Homs, oral bombardat de două săptămâni de armata siriană. Cele care au reuşit să fugă din oraşul Homs (asediat de armata siriană de mai multe zile) au povestit prin ce-au trecut. „Astăzi nu mai avem speranţă decât în Dumnezeu deoarece comunitatea internaţională reacţionează atât de greu", au declarat joi româncele la sosirea în Bucureşti.

În Homs, oraş în care au fost ucişi 377 de civili, trăiesc câteva zeci de români.
"Am reuşit foarte greu să ies din Homs. Am avut noroc", a declarat Mihaela Sahlol, căsătorită cu un sirian, care trăia în acest oraş împreună cu soţul ei şi cei doi copii.
"Am încercat să părăsim oraşul prin patru sau cinci locuri, nu am putut dar într-un final am reuşit. Am fost conduşi la ambasada României din Damasc împreună cu un alt cuplu româno-sirian şi ambasada ne-a preluat şi a organizat plecarea spre Bucureşti", a adăugat românca.
"Vă puteţi imagina cum se simte o femeie care îşi părăseşte soţul şi casa", mărturiseşte ea.

Homs "este un orş izolat, nu există şcoli, curent electric, apă, nimic din ceea ce este normal într-o ţară", a mai declarat Mihaela Sahlol.
"Nu aveam viaţă cotidiană. Stăteam în case. A devenit un adevărat război civil", a adăugat românca.

"A trebuit să ieşim în timpul bombardamentelor pentru a fugi din Homs", a declarat o altă româncă ce şi-a păstrat anonimatul de teamă pentru familia sa care a rămas în Homs.
"Acolo este un război cum nu am văzut niciodată. Sunt tancuri la fiecare colţ de stradă. Nu ieşeam din casă timp de câteva săptămâni", a adăugat aceasta.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite