Siria: rebelii vor avea salariu. Dacă Assad nu renunţă, ar putea primi şi arme, ameninţă Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anunţul a fost făcut după reuniunea de la Istanbul - "Prietenii poporului sirian". Ministrul român de Externe a fost prezent la conferinţă şi a pledat pentru "integrarea tuturor segmentelor societăţii sieriene".

Consiliul Naţional Sirian (CNS, opoziţia din Siria) a anunţat că rebelii care luptă împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad vor primi salarii. Vor fi remuneraţi şi soldaţii care dezertează şi trec de partea rebelilor, a anunţat CNS după reuniunea "Prietenilor poporului sirian", ce a avut loc la Istanbul, potrivit BBC. Delegaţi ce au participat la conferinţă spun că statele bogate din Golf vor da milioane de dolari lunar rebelilor pentru a putea supravieţui. Participanţii la conferinţă (la reuniunea a fost prezent şi minitrul român de Externe, Cristian Diaconescu) a recunoscut CNS drept "un reprezentant legitim" al Siriei.
În schimb, regimul de la Damasc a apreciat că reuniunea ar fi trebuit să se numească "reuniunea inamicilor Siriei". Întâlnirea a fost boicotată de reprezentanţii Rusiei, Chinei şi Iranului.
"CNS se va ocupa de plătirea unor salarii fixe pentru toţi ofiţerii, soldaţii şi membrii de altă natură din Armata Liberă Siriană", a explicat, după conferinţă, preşedintele Consiliului, Burhan Ghalioun. Un alt lider CNS a declarat că speră ca rebelii să primească sume substanţiale, ceea ce i-ar încuraja şi pe alţi membri ai armatei să dezerteze. Nu toţi rebelii sirieni vor fi fericiţi cu această decizie: există grupări insurgente care nu fac parte din CNS şi sunt nemulţumite că banii vor fi canalizaţi spre această structură.

Pasul următor: înarmarea

Alte state participante la conferinţă - în special Arabia Saudită şi Qatar - au cerut deschis înarmarea rebelilor. SUA şi Turcia încă se opun , de teama izbucnirii unui conflict inter-etnic. SUA au dat însă rebelilor deja echipamente non-letale, în special pentru echipamente pentru comunicaţii.

Revoltele şi represiunea s-au extins în ultimele zile pe tot cuprinsul Siriei - sâmbătă şi duminică 70 de oameni au fost ucişi, de graniţa cu Irakul din est şi până la cea cu Iordania, în sud. Potrivit ONU, în total, 9.000 de oameni au fost ucişi de la începutul represiunii.
Un avertisment extrem de dur a fost lansat de şeful diplomaţiei britanice, William Hague. Dacă Bashar al-Assad nu se va conforma planului convenit cu emisarul Kofi Annan, mai multe state vor înarma structurile rebelilor. "Realitatean este că anumite guverne vor da arme duşmanilor lui Assad, dacă această ultimă speranţă de pace eşuează", a explicat Hague, citat de "The Telegraph". William Hague a subliniat şi că e conştient că acceptarea planului Annan ar putea fi doar o tactică din partea regimului de a câştiga mai mult timp, dar a avertizat că nu va exista o răbdare infinită şi că statele participante la conferinţă vor să vadă dacă acesta este respectat în zilele sau săptămânile următoare.

România pledează pentru "integrarea tuturor segmentelor societăţii sieriene"

Şeful diplomaţiei române a avut şi el o intervenţie la reuniunea de la Istanbul. Ministrul Cristian Diaconescu a arătat că „România susţine depăşirea urgentă a situaţiei actuale de criză, prin încetarea imediată a violenţelor, precum şi un răspuns concertat şi eficient pentru remedierea situaţiei umanitare preocupante care afectează populaţia locală - amintind ponderea importantă a comunităţii româneşti din această ţară", potrivit unui comunicat MAE. Cristian Diaconescu s-a referit, totodată, şi la crearea premiselor consolidării „unui sistem politic cuprinzător şi reprezentativ, care să integreze toate segmentele societăţii siriene", conform aceluiaşi comunicat.

În marja conferinţei, au avut loc şi consultări referitoare la participarea României, la invitaţia Germaniei, la „Grupul de lucru pentru redresarea economică şi dezvoltarea Siriei'', co-prezidat de Germania şi Emiratele Arabe Unite.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite