ONU acuză regimul din Siria de crime contra umanităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investigatorii ONU au acuzat regimul preşedintelui Bashar al-Assad de crime împotriva umanităţii şi au recomandat ca însuşi al-Assad să fie judecat.

Comisia de anchetă aflată sub autoritatea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului a întocmit o listă confidenţială a celor mai înalţi responsabili care au ordonat împuşcarea femeilor şi copiilor, bombardarea zonelor de locuinţe şi torturarea protestatarilor răniţi în spitale, scrie "The Telegraph". Lista a apărut joi, când diplomaţii occidentali şi din cadrul Ligii Arabe (grupul "Prietenii Siriei") s-au întâlnit în Tunisia pentru a stabili ce măsuri trebuie luate pentru a-l determina pe Bashar al-Assad să renunţe la putere.

Fostul secretar general al ONU, ghanezul Kofi Annan, a fost numit emisar special pentru Siria. Grupul va cere oprirea imediată a focului şi va cere regimului să permită intrarea grupărilor de ajutorare umanitară în zonele cele mai afectate.

De asemenea, diplomaţii au recunoscut Consiliul Naţional Sirian (al rebelilor) drept "un reprezentant legitim al sirienilor care îşi doresc schimbări democratice paşnice". Ţara-gazdă, Tunisia, a indicat să se opune unei intervenţii militare străine în ţară, dar a indicat că este în favoarea unei soluţii politice şi a trimiterii unei forţe de menţinere a păcii.

Deşi conform ONU, peste 7.000 de oameni au fost ucişi de la începutul revoltelor, în urmă cu 11 luni, Marea Britanie şi SUA insistă în continuare că nu a fost luată în considerare o intervenţie militară, în ciuda cererilor opozanţilor sirieni aflaţi în exil.

Criticile comunităţii internaţionale nu l-au convins pe preşedintele Assadsă oprească ofensiva armată împotriva propriei populaţii. Membrii regimului său nu pot fi deferiţi Tribunalului Penal Internaţional cât timp Siria are susţinerea Rusiei şi Chinei, care îşi pot folosi dreptul de veto la Consiliul de Securitate al ONU. Însă concluziile anchetei ONU menţionate, care au ajuns deja în mâinile Comisarului ONU pentru Drepturile Omului Navi Pillay, vor pune mai multă presiune asupra Rusiei şi Chinei să prezinte şi ele soluţii pentru rezolvarea crizei.

Raportul arată că patru agenţii de securitate şi de informaţii aflate sub comanda personală a lui Bashar al Assad se află la originea tuturor operaţiilor de represiune a opoziţiei. "Există un număr important de dovezi care indică faptul că anumite persoane, inclusiv ofiţeri şi oficiali de la cel mai înalt nivel din Guvern, poartă responsabilitatea pentru crime împotriva umanităţii şi alte încălcări grosolane ale dtrepturilor omului", concluzionează raportul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite