Statele Unite: sexul acaparează campania electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile primare din tabăra republicană sunt marcate de o supralicitare a propunerilor ce vizează limitarea contracepţiei. Dezbaterea s-a transformat într-una suprarealistă.

În Franţa, s-a vorbit mult de carnea halal. În Statele Unite, organul sexual feminin este cel care agită campania pentru prezidenţiale, scrie "Le Point". Republicanii pare că nu mai vorbesc despre nimic altceva în afară de vagin, contracepţie, ecografii, avorturi. Te aştepţi să auzi o propunere privind instaurarea centurii de castitate, comentează publicaţia franceză.

Cel care a dat tonul dezbaterii însă a fost preşedintele Barack Obama, în urmă cu câteva săptămâni. Administraţia americană a anunţat că spitalele, şcolile şi universităţile afiliate vreunei organizaţii religioase trebuie să furnizeze angajaţilor lor o asigurare de sănătate care să acopere cheltuielile cu contracepţia. Propunerea a provocat furia liderilor bisericii catolice, care consideră că măsura nu respectă dogma religioasă. Obama a făcut un pas înapoi şi a acceptat un compromis. Nu angajatorul, ci cei către care se plătesc asigurările de sănătate vor trebui să îşi asume costurile contracepţiei.

Candidaţii la învestitura republicană au sesizat imediat "potenţialul" subiectului. Au afirmat că propunerea lui Obama este o atingere adusă libertăţii religioase şi au declanşat bătălia în Senat, încercând să forţeze adoptarea unui amendament care ar fi permis oricărui angajator să refuze să plătească rambursarea cheltuielilor de contracepţie în numele principiilor morale.

Derapaje ale presei conservatoare

Iar Rush Limbaugh, moderator la un post de radio conservator, a pus gaz pe foc. În emisiunea sa, ascultată de peste 14 milioane de americani, a catalogat-o pe Sarah Fluke, studenta care a vorbit în Congres despre costurile contracepţiei, drept "nemernică" şi "prostituată". "Dacă noi plătim pentru contracepţia voastră şi pentru deviaţiile voastre sexuale, vrem ceva în schimb. Vrem să postăţi filmuleţe online, să putem privi cu toţii", a explicat Limbaugh.

Favoritul cursei republicane, Mitt Romney, a dat totuşi dovadă de curaj şi nu s-a aruncat în această dezbatere. S-a mulţumit să declare că "nu e un limbaj pe care eu l-aş fi utilizat". În schimb, rivalul său Rick Santorum, catolic habotnic şi tată a şapte copii, a valorificat din plin ocazia. "Mulţi creştini îşi spun că e bună contracepţia. Nu e bună. E un permis pentru a face lucruri în domeniul sexual ce sunt contrare lucrurilor care ar trebui să fie normale", crede Santorum. Republicanul se opune amniocentezei, avortului, angajării femeilor.

Ai putea să crezi că e un vis urât. Faptul că problema contracepţiei a devenit miza alegerilor din 2012, când ţara trece printr-o gravă criză economică şi când peste 8% din populaţie e şomeră, e năucitor. Şi este şi mai delirant că republicanii sunt primii care se revoltă contra statului "Big Brother", care se amestecă în fiecare aspect al vieţii private prin tot felul de legi şi reglementări constrângătoare.

"Un război contra femeilor"

Conservatorii şi-au calculat prost atacul. Cruciada anti-contracepţie s-a întors contra lor, scrie "Le Point". Chiar şi în tabăra lor, au avut loc proteste. "Ai impresia că te-ai întors într-o altă eră", a declarat senatoarea Olympia Snowe. O învăţătoare pensionată declara pentru "New York Times": "Dacă aceşti candidaţi republicani se apucă să decidă asupra unor probleme ce ţin de sexualitatea feminină, nu voi mai vota pentru niciunul dintre ei. Aceste chestiuni ne privesc doar pe noi".

Şi din punct de vedere electoral, atacul contra pilulei pare o idioţenie. Sondajele arată că 99% din femeile care sunt active sexual au utilizat la un moment dat un produs contraceptiv, ceea ce îi transformă pe republicani într-o gaşcă de retrograzi şi puritani. Şi apoi, pentru că întreaga dezbatere a adus puncte electorale pentru Obama în rândul electoratului feminin. Democraţii au sesizat şi ei momentul şi îi acuză pe republicani că duc "un război contra femeilor".

Legile la nivel statal restrâng drepturile femeilor


Totuşi, adevăratul război se duce la nivelul statelor, unde tot mai multe legi limitează drepturile femeilor. În Arizona, un proiect de lege autorizează orice angajator să refuze să plătească aceste costuri de contracepţie dacă ele sunt contrare convingerilor sale religioase. Şi mai şocant, dacă o salariată vrea să i se ramburseze pilulele, trebuie să îi dovedească angajatorului că le ia din motive medicale, precum acneea şi nu pentru a evita o sarcină nedorită.

O şi mai mare problemă este că la nivelul anumitor state se înăspresc legile contra avortului. Institutul Guttmacher estimează că aproximativ 430 de proiecte anti-avort au fost înaintate anul acesta la nivel local şi tot atâtea anul trecut. Anul trecut, 83 din aceste proiecte au devenit legi, de trei ori mai multe decât în 2010. Fenomenul s-a produs din cauza alegerilor legislative din 2010 şi a alegerii în majoritatea statelor a candidaţilor republicani.

Aberaţii la nivelul statelor

În Dakota de Sud, unde un singur doctor se încumetă să mai facă avorturi, statul a dorit, anul trecut, să impună o amânare de 72 de ore şi obligaţia pentru femeie de a se duce într-un centru anti-avort pentru a asculta predici anti-avort. Legea a intrat în vigoare.

În Mississippi, se încearcă închiderea singurei clinici unde femeile puteau face un chiuretaj. Alte şapte state obligă femeile care doresc să avorteze să facă înainte o ecografie. În Virginia, anul trecut, legislatorii au vrut să meargă şi mai departe şi să impună obligaţia unei ecografii transvaginale, ceea ce a declanşat proteste de amploare.

Unul dintre aleşii care apărau proiectul a primit mesaje dure pe pagina de Facebook. "De vreme ce sănătatea mea vă interesează aşa de mult, voiam să vă avertizez că zilele astea sunt în călduri pentru că sunt în perioada ovulaţiei. Dar nu vă neliniştiţi, nu mă voi deda unor relaxări heterosexuale periculoase, de teama că ar putea interveni o sarcină. Asta deoarece sunt lesbiană". Guvernatorul a dat înapoi şi a impus doar obligativitatea unei ecografii externe. Pentru a restabili puţin egalitatea dintre sexe, o senatoare din Parlamentul din Ohio a introdus un proiect de lege ce obligă bărbaţii să se supună unei evaluări psihologice înainte de a putea cumpăra Viagra.


VIDEO: Un filmuleţ-colaj ce îl ironizeză pe Mitt Romney, folosind muzica lui Eminem, a devenit viral

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite