Un serial tulbură lumea arabă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Noor", o telenovelă realizată în Turcia, face valuri printre islamişti, fiind considerată de clericii musulmani "prea emancipată" Milioane de telespectatori urmăresc telenovela împotriva

"Noor", o telenovelă realizată în Turcia, face valuri printre islamişti, fiind considerată de clericii musulmani "prea emancipată"

Milioane de telespectatori urmăresc telenovela împotriva căreia imamii saudiţi au emis o "fatwa". Tricourile imprimate cu chipurile actorilor se vând ca pâinea caldă.

O cină romantică la lumina lumânărilor, o tânără pe punctul de a-şi construi o carieră de succes, un personaj masculin atrăgător sunt câteva dintre ingredientele unei telenovele de succes care este urmărită cu sufletul la gură de lumea arabă, de la Ryad la Ramallah şi până în taberele de refugiaţi din Fâşia Gaza.

Transmis de postul de televiziune saudit "MBC", serialul se bucură de o audienţă nemaiîntâlnită până în prezent. În Arabia Saudită, cel puţin trei milioane de telespectatori renunţă la orice altă activitate pentru a se posta în faţa televizorului, alături de alte milioane de locuitori ai ţărilor din Golf.

Serialul, ce-l are ca protagonist pe actorul turc Kivanc Tatlitu (fost model), a fost realizat acum trei ani în Turcia şi, în urma succesului neaşteptat, tot mai mulţi turişti vin în Istanbul pentru a vizita locurile unde a fost filmat.

"Reţeta" occidentală a telenovelei (femei care visează la carieră, poveşti de dragoste în urma cărora rezultă copii din flori, dialoguri despre dreptul la avort) a declanşat însă reacţia vehementă a autorităţilor religioase din Arabia Saudită.

Clericii musulmani au luat foc

Marele Muftiu saudit a înfierat "telenovela criminală" şi a emis un "decret" de interzicere a comercializării tricourilor imprimate cu chipurile protagoniştilor din serial.

Potrivit publicaţiei saudite "Okaz", afacerile cu aceste tricouri se înmulţesc şi înfloresc ca ciupercile după ploaie. "Noor" a devenit deja un fenomen social, comentează şi "La Stampa", în timp ce postul de televiziune "Al Arabiya" susţine că numărul divorţurilor în rândul arabilor a crescut din cauza telenovelei.

"În Iordania, un soţ s-a despărţit de nevastă după ce aceasta şi-a descărcat pe telefonul mobil imaginea lui Kivanc Tatlitu", a comentat "Al Arabiya".

3 milioane

- de saudiţi urmăresc telenovela turcească "Noor"

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite