Un serial despre Holocaust fascinează Iranul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O poveste de dragoste din timpul Holocaustului face furori la televiziunea iraniană, captivându-i pe telespectatorii republicii islamice. Serialul de 30 de episoade, "O întoarcere la zero

O poveste de dragoste din timpul Holocaustului face furori la televiziunea iraniană, captivându-i pe telespectatorii republicii islamice. Serialul de 30 de episoade, "O întoarcere la zero grade", difuzat în ţara în care preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a militat pentru desfiinţarea Israelului şi a pus sub semnul întrebării existenţa Holocaustului, relatează povestea unei evreice salvate din lagărele de concentrare de către iubitul ei, un diplomat iranian.

Succesul serialului se datorează şi atenţiei cu care au fost reconstituite decorurile epocii, precum Europa celui de-al Doilea Război Mondial (cu scene filmate în Budapesta şi Paris) şi societatea iraniană din perioada şahului Reza Pahlavi, tatăl ultimului şah, Mohammad Reza, răsturnat în timpul revoluţiei islamice din 1979.

"O întoarcere la zero grade" descrie relaţia dintre Habib Parsa, născut din părinţi de origine iraniană şi palestiniană, şi Sarah Struck, o evreică din Franţa, care se întâlnesc într-o universitate pariziană înainte de război. Habib o seduce pe Sarah folosindu-se de cunoştinţele sale de poezie mistică şi filozofie orientală. Ocuparea Parisului de către nazişti o obligă pe Sarah să se ascundă.

Habib, care lucrează la ambasada iraniană din Franţa, o salvează, împreună cu mama ei, furnizându-le paşapoarte iraniene.

Realizatorul şi scenaristul Hassan Fathi a explicat că a ales acest subiect după ce "i-au căzut în mână mai multe cărţi şi articole despre eforturile iranienilor din ambasadele din Franţa şi România, care au ajutat mii de evrei să scape de forţele naziste rasiste".

Până acum, postul naţional de televiziune iranian a difuzat 25 de episoade, în fiecare luni seara, imediat după jurnalul de ştiri, într-un interval de maximă audienţă.

"Când am început să lucrez la scenariu, în perioada 2000-2004, chestiunea Holocaustului nu era încă una controversată pe scena politică", a declarat Fathi. Potrivit acestuia, în serial "simpatizăm atât cu evreii inocenţi, victime ale naziştilor în cel de-al Doilea Război Mondial, cât şi cu palestinienii, victime ale opresiunii sioniste". Iranul găzduieşte, de altfel, cea mai mare comunitate evreiască din Orientul Mijlociu după Israel, de aproximativ 25.000 de persoane.

"Dialogul între cele două personaje principale este unul dintre cele mai bune mijloace de a rezolva neînţelegerile dintre culturi, religii şi rase", a precizat realizatorul. El speră ca producţia să treacă graniţele Iranului şi să fie difuzată atât în Europa, cât şi pe alte continente.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite