2008, cel mai scump an de la începutul războiului din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Albă va cere Congresului american să aprobe, în cursul acestei săptămâni, încă aproximativ 200 miliarde de dolari, pentru războaiele din Afganistan şi Irak, potrivit ziarului "The

Casa Albă va cere Congresului american să aprobe, în cursul acestei săptămâni, încă aproximativ 200 miliarde de dolari, pentru războaiele din Afganistan şi Irak, potrivit ziarului "The Los Angeles Times". Publicaţia americană precizează, citând surse de la Pentagon care au preferat să-şi păstreze anonimatul, că, dacă "lista de cheltuieli" a preşedintelui Bush este aprobată, anul 2008 va deveni cel mai costisitor de când a început războiul în Irak.

Costurile de război suportate de SUA au continuat să crească, pe fondul suplimentării trupelor şi al producerii de echipament modern. Noile camioane, rezistente la explozia minelor, pot să coste de şase ori mai mult decât un Humvee blindat. Administraţia Bush estima la începutul anului că ar avea nevoie de circa 150 miliarde de dolari pentru anul fiscal 2008, care începe la 1 octombrie 2007.

Surse din Pentagon apreciază că vor fi necesare 50 de miliarde în plus. Cererea va fi prezentată în faţa Senatului de ministrul american al apărării, Robert Gates, în cursul audierilor de miercuri. Potrivit unui oficial de la Washington, preţul plătit de contribuabilii americani pentru războiul din Irak este de 12 miliarde de dolari pe lună, în această sumă intrând şi costul operaţiunilor CIA, şi cheltuielile pentru construcţia noii ambasade.
În 2004, americanii au plătit pentru războaiele din Afganistan şi Irak 94 miliarde de dolari.

În 2005, costul s-a ridicat la 108 miliarde, pentru ca, în 2006, să ajungă la 122 de miliarde. Estimările oficialilor guvernamentali care gestionează bugetul indi că faptul că noua cerere financiară va aduce costul cumulativ al războiului din Irak la peste 600 miliarde de dolari. Această sumă reprezintă mai mult decât s-a cheltuit în Coreea şi aproape la fel de mult ca în războiul din Vietnam.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite