Cum se face școală pe alte meridiane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Septembrie aduce peste tot în lume începutul unui nou an școlar. Cotidianul britanic Guardian propune o călătorie în imagini prin școlile din diferite țări ale lumii, de la SUA, Marea Britanie sau Olanda, prin Rusia, Qatar până în Nigeria, Etiopia sau Cuba. Imaginile sunt semnate de fotograful Julian Germain.

Seria de imagini începe cu o școală tipică din Brazilia, frecventată mai ales copiii din „ clasa muncitoare" săracă. Nu sunt prea multe genți și gihozdane în această clasă și, după cum explică fotograful, este dificil pentru un copil care merge la o astfel de școală să ajungă să studeize într-o facultate.

Incursiune în imagini prin școlile lumii („The Guardian”)

Incursiunea continuă prin săli de clasă din țări bogate, precum Germania, SUA, Marea Britanie sau Olanda, unde procentul populației care trăiește cu mai puțin de doi dolari pe zi este 0% la săli de clasă din Nigeria, unde acest procent este de 81%, Etiopia, unde populația care trăiește sub acest prag al resurselor este de 78%, sau Yemen, unde 22% din copiii de vârsta școlii primare nu frecventează unitățile de învățământ, iar procentul de analfabetism în rândul populației este de aproape 16%.

Etiopia: entuziasm, în ciuda sărăciei

Imaginile surprinse de Julian Germain mai includ o clasă săracă de la un liceu din Tiracanchi, un mic sat montan din Peru, unde 82% dintre copii provin din familii de agricultori și crescători de animale și mai puțin de jumătate dintre ei au curent electric acasă. Un sfert dintre ei nu vorbeau spaniola (principala limbă oficială în Peru), ci numai un dialect local, Quechua.

Despre școala primară din Etiopia, situată într-un mic sat la 420 de kilometri de capitala Adis Ababa, fotograful spune că era incredibil de rudimentară, iar doi dintre profesori nici măcar nu veniseră la serviciu în ziua respectivă. Copiii erau însă extrem de entuziasmați și dornici de a arăta fotografului că știu să scrie.


Nigeria: clase cu 90 de elevi

Periplul continuă și printr-o școală din Bangladesh, țară unde 81% din populație trăiește cu mai puțin de doi dolari pe zi. Fotograful precizează că nu e vorba de o școală militară, în ciuda uniformelor, dar că regulile sunt extrem de stricte iar copiilor li se cere să învețe totul pe dinafară.

O altă imagine prezintă o clasă cu circa 60 de elevi dintr-un liceu din Nigeria, țară unde procentul populației foarte sărace este de 84% .Autorul precizează că acesta era un caz fericit, doarece alte clase din acest colegiu aveau chiar și 90 de elevi. Unele clase nici măcar nu aveau pereți, ci numai acoperiș, însă fotograful nu a fost lăsat să surprindă imagini decât din cea mai frumoasă clasă a școlii, decorată recent. După cum se poate vedea în imagine, băncile, la care stăteau câte trei sau patru elevi, fuseseră donate de o companie de electricitate.

Taiwan: pauză de somn, cu capul pe bancă

La o școală din Taipei, Taiwan, elevii sunt surprinși într-o pauză de somn în clasă, după masa de prânz, pe care o serviseră împreună cu profesorul, tot în clasă. Acest lucru face parte din cultura lor explică autorul, iar unii elevi chiar au adormit. După pauza de somn au urmat 10 minute în aer liber, după care lecțiile au fost reluate.

O notă aparte o face Cuba , țară renumită pentru sistemul de învățământ excelent, în ciuda sărăciei sale. Sala este decorată cu fotografii ale lui Che Guevara, Fidel Castro și fratele acestuia Raul Castro, actualul președinte.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite