Ofiţerul care i-a ordonat căpitanului Schettino să se întoarcă pe navă, erou naţional în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Vada a bordo, cazzo!": imn pentru italieni şi logo imprimat pe tricouri. Corriere della Sera: "Îţi mulţumim, Căpitane!"

Ofiţerul din Paza de Coastă care i-a ordonat comandantului Francesco Schettino să se întoarcă pe navă până când va fi salvat şi ultimul om a devenit erou naţional în Italia. Presa din Peninsulă consideră că felul în care a reacţionat salvează întrucâtva onoarea naţională. Se vorbeşte deja despre povestea a doi căpitani - cel care se afla pe vas, dar nu s-a comportat ca un căpitan preferând să se salveze înaintea tuturor, şi cel care se afla pe uscat, dar a reacţionat ca un adevărat lup de mare.

"Adevăratul" căpitan este Gregorio De Falco, căpitan în cadrul Pazei de Coastă italiene. De Falco a folosit cuvinte dure şi un ton tăios în conversaţia purtată cu căpitanul Schettino, după ce nava se lovise deja de recif.

"Ascultă, Schettino, poate că te-ai salvat de mare, dar te voi face să arăţi foarte prost. O să te fac să plăteşti pentru asta. Întoarce-te la bord!", i-a ordonat ofiţerul Pazei de Coastă lui Schettino, după ce şi-a dat seama că acesta ajunsese deja pe uscat. De Falco a folosit şi un apelativ nu tocmai măgulitor pentru Schettino în conversaţia radio cu acesta: "cazzo". În italiană, se referă la organul sexual masculin, dar este folosit uzual ca o exclamaţie când cineva ajunge la capătul răbdării: "la naiba!". "Vada a bordo, cazzo!" a devenit deja logo imprimat pe tricouri, scrie Reuters.
Într-o altă conversaţie, De Falco foloseşte cuvinte la fel de dure. "Te vei duce înapoi la bord" E un ordin! Nu ai la ce altceva să te gândeşti. Ai dat ordinul "Abandonaţi nava!". Acum eu dau ordinele. Te duci înapoi la bord. Ai priceput?"

Prima casetă: minciunile lui Schettino

A fost dată publicităţii inclusive înregistrarea primei conversaţii radio între Costa Concordia şi portul din Livorno. Căpitanul Schettino insistă că vasul său se confruntă doar cu o cădere de electricitate. Asta, la 30 de minute după ce nava se izbise de pietre. Apoi, îl asigură pe ofiţer că verifică motivele panei de curent. Nu aminteşte în nici un fel că vasul său s-ar fi izbit de pietre. Ofiţerul din port îl întreabă, în schimb, de accident şi îi spune că a auzit asta de la ruda unui membru al echipajului său. Membrul echipajului i-ar fi spus rudei de pe uscat că "în timpul cinei, totul a început să ne cadă în cap". "Verificăm condiţiile de la bord", răspunde Schettino. Întrebat dacă le-a spus pasagerilor să îşi pună vestele de salvare, Schettino răspunde: "Corect". La acel moment, pasagerii erau asiguraţi că este doar o pană de curent şi că personalul tehnic al navei lucrează să o remedieze.

"Îţi mulţumim, Căpitane!", a titrat miercuri cotidianul "Corriere della Sera", adresându-se lui Gregorio De Falco. "Doi bărbaţi, două poveşti: una care ne umileşte, cealaltă care ne izbăveşte. Îţi mulţumim, Căpitane, ţara are mare nevoie de oameni ca tine", scrie "Corriere". Editorialul din "La Stampa" îl face praf pe Schettino. În viziunea cotidianului, căpitanul de pe Costa Concordia "a umplut golul de ruşine şi minciuni lăsat de plecarea lui Silvio Berlusconi".
Discuţiile radio dintre cei doi căpitani au fost făcute publice miercuri.

Cum e "adevăratul căpitan"

Căpitanul De Falco are 48 de ani. Are un început de chelie şi, în uniformă, seamănă mai mult cu un şef de sală al unui restaurant de lux decât cu un lup de mare. Potrivit celor care îl cunosc, este cumpătat când vorbeşte, calm şi chiar timid. "Nu sunt un erou", le spune scurt ofiţerul reporterilor, în timp ce intră în biroul magistraţilor din Grosseto pentru a depune mărturie. Însă judecând după mesajele de pe Twitter şi Facebook, majoritatea italienilor nu îi dau crezare, într-o ţară pe care cei mai mulţi dintre ei o consideră măcinată de corupţie. Unii dintre italieni merg chiar până la a face comparaţia dintre Isus şi Iuda. Reuters reţine mesajul de pe Twitter al unui copil, care promite că "data viitoare când mă va întreba cineva ce vreau să devin când voi fi mare, îi voi răspunde: un bărbat ca De Falco".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite