Un scandal care va costa Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problemele concernului Siemens riscă să afecteze serios reputaţia ţării Justiţia va avea nevoie de ani buni pentru a descurca iţele dosarului Siemens, considerat cel mai grav caz de

Problemele concernului Siemens riscă să afecteze serios reputaţia ţării

Justiţia va avea nevoie de ani buni pentru a descurca iţele dosarului Siemens, considerat cel mai grav caz de corupţie din istoria postbelică a ţării.

Restructurarea grupului, care presupune concedieri masive - peste 17.000 de oameni, potrivit presei - se adaugă problemelor care au zguduit puternic unul dintre simbolurile economiei germane.

Acuzaţii de mită şi corupţie, favoruri, legături cu paradisuri fiscale, spionaj: sunt doar câteva dintre suspiciunile care planează asupra concernului. Totul a început anul trecut, în urma declanşării a două anchete care au dus la retragerea directorului executiv al concernului, Klaus Kleinfeld.

Ancheta iniţială a avut efect de dominou: suspiciunile care vizau doar divizia de telecomunicaţii s-au extins la nivelul întregului grup, în prezent fiind investigaţi peste 270 de angajaţi sau foşti angajaţi.

Contracte cu Iranul

Potrivit Procuraturii din München, între 1999-2006, pentru obţinerea unor contracte au fost cheltuite peste 1,3 miliarde de euro. Mai mulţi oficiali au denunţat faptul că mita şi conturile negre au devenit "o strategie de concern". Bacşişurile au vizat nu numai oameni de afaceri, ci şi politicieni.

Presa elenă susţine că Siemens a plătit sume mari de bani unor politicieni greci, care i-au facilitat obţinerea unui contract privind furnizarea de sisteme de securitate pentru Jocurile Olimpice de la Atena din 2004.

Nereguli în lanţ

Scandalul Siemens nu este însă singular. Managerii unui alt simbol al economiei germane, Volkswagen, au fost acuzaţi în 2005 că au folosit conturi negre pentru a plăti prostituate.

La începutul acestui an, Klaus Zumwinkel a demisionat din funcţia de director executiv al Deutsche Post, după ce a fost implicat în imensul scandal privind conturile bancare din Liechtenstein.

Ultimele cercetări vizează Deutsche Telekom şi Lidl, suspectate de spionarea propriilor angajaţi. De altfel, deteriorarea mediului german de afaceri, renumit altădată pentru corectitudinea sa, a provocat intervenţia politicienilor, îngrijoraţi de modul în care scandalul afectează imaginea ţării.

17 mii de angajaţi

- ar putea fi concediaţi în urma restructurării concernului

Istoria companiei coincide practic cu cea a statului german

La ora actuală, Siemens are peste 435.000 de angajaţi în întreaga lume. Istoria sa se identifică practic cu aceea a statului modern german.

Înfiinţată în 1947, firma a supravieţuit celor două războaie mondiale şi este furnizorul principal al poştei, căilor ferate şi armatei. Forţa sa imensă a transformat însă compania într-un stat în stat, unde încălcarea legilor nu a mai părut ceva greu de realizat.

Neregulile s-au extins şi la afacerile din afara Germaniei. Potrivit "Der Spiegel", între anii 1978-1987, s-ar fi dat bacşiş 266,6 milioane de mărci germane pentru a elimina Franţa şi Canada din cursa pentru obţinerea unui contract cu Iranul privind construcţia a două centrale nucleare. Numele unui fost şef al Siemens, Heinrich von Pierer, este menţionat în acest dosar.

O altă acuză care i se aduce celui care a fost şi consilier economic al cancelarului Angela Merkel este colaborarea firmei, sub conducerea sa, cu Serviciul Federal de Informaţii (BND).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite